ПЕТЪР ДИМИТРОВ

"Медийна икона? Не ми харесва това. Има камери навсякъде около теб, не те оставят и за миг на спокойствие."

Голмайсторът на световното по футбол Хамес Родригес все още не се чувства комфортно в кожата на суперзвезда. А вече е играч на европейския шампион „Реал" (Мадрид). И може и да „не харесва това“, но няма как да се измъкне от вниманието на медиите и феновете, както с лекота успява да избяга от защитниците по време на мач. След което следва бомбен удар или хитър пас в дълбочина... гол! И аплодисментите са за номер 10 - James.

Името на колумбиеца цяло лято е по страниците на вестниците, в устите на хората, коментаторите го обсипват със суперлативи. За негово съжаление това няма да се промени, а дори напротив - скоро ще започне сезонът в испанската Примера дивисион, а всички очакват много от Хамес. Топ стрелецът на мондиала с шест гола в само пет мача бе купен за 80 млн. евро от „Монако“ и се превърна в поредния "галактико" на Кралския клуб - редом до Фиго, Зидан, Роналдо, Бекъм...

Именно гледайки тези играчи с бялата фланелка в началото на новия век, малкият тогава Хамес се запалва по „Реал“. Родригес не крие, че е фен на мадридчани и че винаги му е било мечта да облече екипа на най-великия клуб в историята. Колумбиецът отговаря простичко на въпроса какво е „Реал“ (Мадрид) - най-добрият отбор в света. Скоро ще разбере и какво е да носиш легендарната бяла фланелка с номер 10.

А всъщност Хамес си остава едно скромно момче на 23, вярващо в традиционните християнски ценности като лоялност, семейство, деца... Самият той е щастливо женен и вече има дъщеричка. Което вероятно е разбило милиони женски сърца по света. И блянове за слава и място под прожекторите.

Всъщност при Родригес се получава нещо като парадокс. От една страна стои целият този медиен шум около трансфера му. Почувствахме се малко като в латиносериал. А и да не забравяме космическата сума, която „Реал“ плаща за него. А от другата страна е един все още свит млад човек, който гони мечтата си - да играе пред пълни трибуни на „Сантяго Бернабеу“. Но Родригес знае, че нещата не спират дотук, че е по-лесно да преминеш в „Реал“, отколкото да се наложиш там. Трудното за него тепърва предстои.

Всъщност Хамес започва да свиква и с напрежението. На мондиала в Бразилия той бе звездата на своята Колумбия и се справи блестящо със задачата да бъде лидер на отбора, поведе „Лос кафетерос“ към рекордно високо класиране - четвъртфинал, в отсъствието на традиционната звезда на тима Радамел Фалкао. Родригес не само вкарваше головете, той даваше и асистенциите. Превърна се в една от безспорните звезди на първенството, нищо че парадоксално ФИФА връчи титлата за играч №1 на турнира на неубедителния Лионел Меси. А Хамес ще има възможността да си върне на Меси още през есента в пряк сблъсък на „Ел Класико"...

Голът на Хамес срещу Колумбия, считан за един от най-красивите на световното

Историята на Хамес Родригес е класика в Латинска Америка. Талантиво момче, което от малко рита топката, а скаутите на местен отбор - „Енвигадо“, го забелязват. Прави впечатление, взимат го в по-голям тим - „Банфилд“, следва мечтан трансфер в Европа... През 2010 г. Хамес преминава в „Порто“, където играе заедно с приятеля си и съотборник в националния отбор Фалкао. И приказката за него започва.

Именно при „драконите“ той израства, за да се превърне в перфектната "десетка", каквато е днес. Миналото лято двамата с "Ел Тигре" преминават пакетно в „Монако“, където, за жалост на феновете в Монте Карло, Хамес остава само година. Поне засега там продължават да си имат Фалкао, но "Реал" се е насочил и към него.

Един от най-големите треньори в днешно време - уругвайският селекционер Оскар Табарес, описва Хамес така:

„Специалните играчи са тези, които правят специалните неща на терена. Марадона, Меси, Луис Суарес, Хамес имат необикновен талант, който ги кара да правят чудеса с топката. Футболът се нуждае от играчи като Родригес.“

Хамес ликува след един от головете си на мондиала

И наистина е така. Удоволствие е да наблюдаваш Хамес с топката. Местната легенда и най-добър колумбийски футболист на всички времена – Карлос Валдерама, е лаконичен: „Хамес е моят наследник!“ Едва ли Родригес скоро ще има нужда от по-голям комплимент. Още повече че "десетката" е изчезващ вид във футбола. С всяка изминала година, великата игра става все по-динамична и мястото за магия се стеснява малко по малко. Като заговорихме за магьосници, идолът на Хамес е Зидан, но колумбиецът със самочувствие заявява, че ще бъде себе си, а не копие на големия френски футболист.

Освен като класически №10, Хамес може да играе и като крило - по двата фланга, а също като вътрешен полузащитник. Но определено най-голямата му сила е зад нападателя в схема 4-2-3-1 или пък 4-4-1-1. Или пък по целия фронт на атаката със свободна роля, дадена му от треньора. И точно тук идва голям казус за решаване в „Реал“. При сегашната схема 4-3-3, която миналият сезон работеше безотказно за наставника Карло Анчелоти, Хамес сякаш няма място. А „Реал“ взе още и Тони Кроос, който е класически модерен полузащитник.

Хамес се готви за новия сезон с "Реал" (Мадрид). Снимка фейсбук

Единственият вариант е италианецът да прекрои схемата и Бензема застане като единствен нападател, Хамес - зад него, а по двете крила Роналдо и Бейл. Вече се заговори, че Татко Карло обмисля 4-2-3-1, като за двете места на опорни полузащитници ще спорят Кроос, Чаби Алонсо и Лука Модрич.

Икономически Хамес вече започна да изплаща трансфера си - под формата на фланелки и рекламни договори. Както е при всеки един "галактико". А дали ще се впише в игровата концепция на Кралския клуб, предстои да разберем съвсем скоро. Най-важното е, че той се вписва във философията на "Реал", който взема - с цената на всичко, най-големите звезди на футбола. А после треньорът да му мисли...