Путин даде старт на геоложки проучвания в Карско море. Руският президент обяви началото на "дупченето със сонди" по телемост, а проектът е съвместен между американската фирма ExxonMobil и "Роснефт". Всичко това става в разгара на икономическите санкции, които си налагат от една страна САЩ и Евросъюза, а от друга - Русия. "Роснефт" е една от компаниите в чарния списък на Запада.

Това е въжна стъпка в усвояването на залежите на Арктика, подчерта Путин. Той специално изтъкна уникалността на проекта от гледна точка на използваните технологии, обема на проучвателните геоложки работи и специалните природозащитни мерки.

"Знам, че тепърва ви предстои много работа. Но съм уверен, че както винаги, ще се справите на високо професионална ниво", обърна се той към работниците на обекта.

"Независимо от политическата конюнктура, чуждестранните и руските компании, се ръководят от прагматизъм и здрав разум. Бизнесът - и руският и големите международни компании разбират отлично необходимостта от сътрудничество. Здравият разум надделява и това е много радостно, независимо от настоящата политическа обстановка",  отбеляза Владимир Путин.

Той добави, че практически е невъзможно мащабни проекти от световно значение да бъдат осъществени само от една държава или една компания. "Днес търговският успех се определя от ефективността на международното сътрудничество", заяви руският президент. Според него подходът на бизнеса е много отговорен и делови и само така може да бъде продуктивен в днешните условия.

Разбира се ние приветстваме такава реалистична позиция и сме открити за разширяване на отношенията си с нашите партньори, добави господарят на Кремъл.

На тържествената церемония присъстваха шефът на "Роснефт" Игор Сечин (също в черния списък на САЩ и ЕС със забрана за пътуване в тези страни и блокирани сметки) и президентът на ExxonMobil Russia Глен Уолър. Ресурсът в района на проучванията по предварителни данни е 35 милиарда барела нефт. А като цяло прогнозите за Карско море са над 100 милиарда барела нефт.

Договорът между "Роснефт" и ExxonMobil бе подписан през 2011 тодина. Той предвижда и проучвания в Черно море.