СИМОНА РУСЕВА

Палестинският топтерорист Мохамед Дейф, многократно обявяван от висши военни на Тел Авив за убит, е лицето на терора срещу Израел. 

Точно той е главатарят на военното крило на Хамас – бригадите “Иззедин ал Касам”.

Дейф е преживял най-малко четири атентата, които множат ненавистта му към Израел. Радикалните палестинци продължават да убиват по негови команди. Известен е с прозвищата си “Генералът на терора”, “Котката с 9 живота” и “Инженерът”. Последното е “признание”, че сам конструира адски машини.

Именно той е “архитектът” на десетки тунели, прокопани от Ивицата Газа до 3 км навътре в израелска територия. Там са оръжейните депа на терористите, по тях те минават в Израел, за да осъществяват пъклените си планове – взривове, убийства и отвличания.

Дейф е стратегът на Хамас и при сегашната война, обявена на Израел. Той командва 20-хилядна армия от терористи, минимум 3000 елитни бойци са готови на самоубийствени атентати срещу “ционисткия враг”. 

“Мохамед Дейф е човекът, който де факто взима решенията в Хамас. Той торпилира всички досега обявявани временни примирия, защото е убеден, че всеки ден война е поредният успех за Хамас, казва за “Вашингтон пост” генерал Гиора Ейланд (62 г.), бивш съветник по сигурността на израелското правителство.

Генералът на терора живее в пълна нелегалност. Къде се намира и как точно изглежда, знаят само хората от най-тясното му обкръжение. Единствената известна негова снимка е отпреди 20 години.

"Досегашните му успехи се дължат на факта, че кръгът на приближените му е крайно тесен. Това е и единствената причина да е още жив. Наред с това той има няколко паспорта с различна идентичност”, разкрива за “Вашингтон пост” бившият функционер на Хамас Имад Фалуджи.

Според него през 2006 г. топтерористът е бил тежко ранен при масиран ракетен израелски обстрел срещу Газа. Загубва крак, ръка и едното си око. От тогава е на инвалидна количка.

Когато Дейф отправя послания, те неизменно са на аудиозапис, видеото е изключено. Последното му обръщение е от преди седмица по тв канала “Ал Акса”. Записът е бил с лошо качество, гласът е звучал провлачено, твърдят свидетели. 

Терористът се обърнал към палестинците: “Ционистите няма да познаят сигурност, докато палестинският народ не заживее в мир!” По адрес на Израел посланието му било: “Това, което не могат да постигнат вашите ВВС и артилерия, е непостижимо и за сухопътните ви сили. Вие изпращате хората си в касапница, така е отредил Бог!”

“Посланието беше чуто от стотици хиляди палестинци. Дейф има много последователи. Той е жива легенда за всеки един в Газа, дори за децата”, твърди Ахмед (32 г.), служител в охранителното поделение на Хамас. 

Кой е всъщност Мохамед Дейф?

Никак не е сигурно дали Генералът на терора се казва точно така. Според някои източници истинското му име е Мохамед ал Масри. Дейф е бойният му псевдоним. Името идва от главен герой в театрална пиеса. Точно в тази роля Мохамед се е превъплътил в младежките си години.Т

оптерористът е от клана “йонис”, населяващ южен район на Ивицата Газа. Като младеж той влиза в контакт с Мюсюлманското братство, откъдето пък се пръква Хамас. Момчето е будно, следва в Ислямския униреститет в Газа, но контактите му с ислямистите стават все по-тесни. Като студент Мохамед сформира театрална трупа “Възвръщенци”. Името говори за искането палестинските бежанци да се върнат в Израел. 

През 90-е години на миналия век Дейф преминава към военното крило на Хамас – бригадите “Иззедин ал Касам”, известни още като “Бригадите Касам”. Когато през 1996 г. менторът му Яхия Аяш е убит от агенти на израелската тайна служба Мосад, Мохамед започва да се издига в йерархията.

Кървавите нападения срещу Израел зачестяват, Тел Авив му вменява във вина убийствата на десетки мирни израелски граждани. Дори тогавашният палестински президент Ясер Арафат издава заповед Дейф да бъде заловен жив или мъртъв, за да се пресече ескалирането на близкоизточния конфликт. През 2001 г. Дейф е заловен и поставен под домашен арест, но година по-късно е освободен. Още през същата 2002 г. радикалният палестинец окончателно поема командването на “Бригадите на Касам”. И става враг номер 1 на Израел. 

Твърди се, че напоследък са предлагали на Мохамед Дейф да оглави Хамас. На този пост сега е Халед Машал. Според осведомени той живее в невиждан лукс в Катар. Дейф отказва. За да го направи, той трябва да кандидатства за поста. Което ще рече да се появи публично. Това за него е прекалено опасно. Израел само това чака – да залови фантома от Газа.