Косата на президента Обама определено посивя още през последните дни, защото той без съмнение се опитва да управлява външната политика в един свят, в който хаосът се увеличава, пише в. "Ню Йорк таймс".

Но след като прекара в петък един час с него в Белия дом Томас Л. Фридман се убеди, че президентът има отговорен поглед върху света, научил е много уроци през последните шест години и има точни отговори за цялата си външна политика. 

Въпреки западните санкции, Обама подчертава, че президентът Владимир Путин "може да нахлуе" в Украйна по всяко време и ако това стане - "обратният път към сътрудничество и функциониращи отношения с Русия през останалата част от мандата ми ще бъде много по-труден". 

В края на деня и разговора президентът замислено обобщава: "Най-голямата заплаха за Америка - единствената сила, която наистина може да ни отслаби - сме ние самите. Имаме толкова много неща да правим точно сега за страната си - разкриване на нови енергийни ресурси, въвеждане на технически иновации, да развиваме икономиката. Но, ние никога няма да реализираме пълния си потенциал, докато нашите две партии в САЩ не приемат същото поведение, което ние изискваме от шиити, сунити и кюрди или израелци и палестинци - да няма победители, да няма победени, а да работим заедно".

"Вътрешните ни политики са проблемни", смята президентът и добавя: "Ние трябва да обърнем внимание на ужасните разделения в Близкия изток като на предупреждение към нас: обществата не работят, ако политическите фракции заемат радикално противоположни позиции".  

Обама също така призна, че подмяната, балканизацията на новинарските медии и неконтролираното наливане на пари в политиката подкопават способността на Щатите да се изправят пред големите предизвикателства единни и това им нанася вреди повече от всеки чуждестранен враг.

По-нататък президентът разяснява, че не е било необходимо оставането на сухопътни войски в Ирак за поддържане на правителството в Багдад. Правилната стъпка е била шийтското мнозинство да намери начин да си подели властта със сунитите и кюрдите и така да управлява по-ефективно.

"Не можем да направим за фракциите в Ирак, това което те самите не са склонни да направят за себе си", посочва Обама. Можем да поддържаме с "военен капак" някакъв ред и да подтискаме някакъв проблем, но за функционирането на едно общество в дългосрочен план, самите хора трябва да вземат решения за това как ще живеят заедно.

В отговор на въпрос защо чак сега президентът е наредил удари по терористите от Ислямската държава, господарят на Белия дом обяснява, че е длъжен да предпази хората там от геноцид. А не е предприел веднага мерки още щом джихадистите са започнали да напредват към Багдад и да завземат все по-големи части от Ирак, защото не е искал фракциите в тази страна да си кажат - "няма за какво да взимаме решения, просто трябва да позволим на американците да ни спасят отново".  А този начин на мислене означава, че те не са склонни да правят компромиси и да търсят грешките си в миналото и ето защо ние не искаме да ги насърчаваме да разсъждават така, коментира той.

Президентът заяви, че това, което той казва на всяка групировка в Ирак е: "Ние ще бъдем ваши партньори. Ние не сме за изпращане на американски войници обратно на земята. Ще трябва да ни покажете, че сте готови да се опитате и да поддържате единно иракско правителство, което се основава на компромис. Ние нямаме стратегически интерес от някакъв халифат в Сирия и Ирак, но можем да го спрем, ако знаем, че имаме партньори по места, които са способни да запълват празнотата - ако щете това да са сунитски племена, ако щете местните управители и ръководители, които трябва да имат някаква цел и да знаят за какво се борят".

По-нататък американският президент минава на темата "Близък изток". Удивително е да се види това, в което Израел се превърна през последните няколко десетилетия, казва той. "За да израстне от скала тази невероятно жизнена, невероятно успешна, богата и мощна страна, това е доказателство за изобретателността, енергията и визията на еврейския народ. И тъй като Израел е толкова мощен военно, аз не се тревожа за оцеляването на Израел. ... Мисля, че въпросът наистина е как Израел да оцелее. И, за да се направи това, ще трябва да се намери начин евреите да живеят рамо до рамо в мир с палестинците. ... Трябва да се признае, че те (б.р. палестинците) имат законни претенции, защто това е и тяхна земя", посочва се Обама.

За Сирия мнението му е, че тезата, че въоръжаването на бунтовниците би допринесло за нещо по-различно е - фантазия. Защото да се дадат леки и дори усъвършенствани оръжия на опозиция, съставена от бивши лекари, фермери, фармацевти и т.н. не означава, че тя ще съумее да окаже отпор на добре въоръжените правителствени войски и на режима в Дамаск, който е подкрепян от Русия, Иран и други.