Умерен ислямист, учен и юрист.

Това са тримата кандидати на първите в историята на Турция преки избори за президент. Те ще се състоят на 10 август.

Всички проучвания дават убедителна преднина на досегашния премиер, ислямиста Реджеп Ердоган. Той е начело на правителството в Анкара вече 12 години, т.е. три мандата поред. Понеже уставът на неговата Партия на справедливостта и развитието не позволява повече премиерски мандати, Ердоган бе номиниран за президент.
Съперниците му са подкрепяният от светските партии Екмеледин Ихсаноглу и любимецът на кюрдите Селяхаттин Демирташ.

Напълно е възможно Ердоган да спечели още на първия тур. Ако никой от кандидатите не събере тогава 50 на сто, първите двама, получили най-много гласове, ще мерят сили помежду си на 24 август.

Защо пак Ердоган?

Турците страстно любят и мразят премиера си.

60-годишният Ердоган е обичан заради незапомнения икономически напредък на страната под негово управление. Благодарение на това значително напред дръпнаха и кюрдските райони, които традиционно бяха сред най-слабо развитите в страната.

Минусите на Ердоган са миналогодишните сблъсъци, започнали в Истанбул заради строителни работи в парка "Гези" и прерастнали в анпиравителствени демонстрации в цялата страна. Друг удар по Ердоган бяха арестите за корупция, извършени на 17 декември 2013 г. Тогава бяха задържани над 50 високопоставени чиновници, бизнесмени, депутати и синовете на трима турски министри. По-късно бяха арестувани още тридесетина души.

Ердоган нарече случая мръсен заговор, целящ свалянето му от власт. Той обаче бе принуден да смени 10 свои министри или почти половината си кабинет.

И въпреки всичко това неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) убедително спечели местните избори в Турция на 30 март. Тя грабна 45,5 на сто от гласовете.

Така че всичко показва, че трябва да се готвим за нова победа на Ердоган. А може би турците си мислят, че е по-добре по-малката злина?

Изненадата Ихсаноглу

Като главен съперник на Ердоган се очертава 70-годишният Екмеледин Ихсаноглу. Той е роден в Египет и е посветил голяма част от живота си на изучаването на исляма. Бил е и председател на Организацията "Ислямска конференция".

Номинацията му бе твърде изненадваща, тъй като той хем е възрастен, хем непознат за голяма част от турците. Неговата кандидатура бе издигната от двете най-големи опозиционни и светски партии в страната. Това са Народнорепубликанската партия (НРП) и Партията на националистическото действие (ПНД). След това Ихсаноглу получи подкрепата на още пет по-малки партии.

Екмеледин Ихсаноглу разчита да обере гласовете на основния електорат на Ердоган.

Според някои анализатори обаче кандидатурата на Ихсаноглу е премислен ход. Неговата цел е мобилизиране на консервативните, набожни и по-слабо образовани избиратели в Централен Анадол. Тdм е съсредоточен основният електорат на премиера Ердоган.

Според проучванията Ихсаноглу ще бъде втори на изборите с 37 или 38 на сто. По всяка вероятност обаче процентите няма да му стигнат да стане държавен глава.

Кюрдът Демирташ се опитва да привлече своите

Амбициозният 41-годишен Селяхаттин Демирташ е кандидатът на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН). Той е и първият представител на най-голямото малцинство в Турция, който се кандидатира за президент.

Юрист по образование, Демирташ обещава не само защита на правата на кюрдите, но и на всички, които се смятат за дискриминирани в страната. Това са общността на алевитите, жените и хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

Селяхаттин Демирташ е първият кюрд, кандидат за президент.

Проучванията на общественото мнение обаче сочат подкрепа между 6,5 и 8% за Демирташ.

Ердоган си спечели голяма подкрепа в кюрдските райони заради развитието им. Освен това, правителството му от две години води преговори с излежаващия доживотна присъда лидер на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан  за намиране на мирно решение на кюрдския конфликт.  Ердоган прокара и реформи за увеличаване на правата на кюрдите, които преди това десетилетия наред бяха потискани.

"Кюрдите всъщност ще избират между Ердоган и Демирташ", казва политологът Вахап Джошкун от университета "Диджле" в град Диарбекир, смятан за политически бастион на кюрдите. Според Джошкун Ердоган би могъл да победи кюрдския кандидат на собствения му терен. Причините вече бяха споменати. Демирташ трудно може да вземе победа, макар доста млади да го подкрепят заради борбата му за повече демокрация.

Остава да видим какви ще бъдат резултатите от президентските избори на 10 август и ще има ли втори тур.