"Колко ще струва хранилището за депозиране на ядрени отпадъци? Кое българско село ще гласува на референдум да поеме ядрени отпадъци? Колко точно ще струва целият проект? Вътре тези неща няма да ги чуете, само ще чуете как се карат кой колко ще открадне."

Това заяви бившият депутат от РБ и настоящ член на "Демократична България" Петър Славов пред парламента днес на втория сутрешен протест срещу  възобновяването на проекта за строителство на АЕЦ "Белене".

Докато депутатите обсъждат въпроса за строежа на електроцентралата, граждани и симпатизанти на "Демократична България" се събраха под прозорците им пред Народното събрание.
 
Те излязоха с класически плакати "БелеНЕ", повториха обвиненията срещу премиера Борисов, че е "васал на Путин", и развяха знамена на партиите в обединението -  "Да, България" и ДСБ.

Лидерите на партиите Атанас Атанасов и Христо Иванов водеха протеста, който започна пред паметника "Цар Освободител" и след това се премести до задния вход на парламента малко след старта на заседанието в 9 ч. Със задължителните призиви "Оставка", разбира се.

Това преместване не мина без "търкания" с полицаите около сградата на парламента, които на брой бяха приблизително колкото протестиращите. Пазител на реда препречи пътя на лидера на ДСБ Атанасов, който се опита да мине по тротоара - според разбиранията на МВР протестиращите трябва да се държат на прилично разстояние от прозорците на депутатите.

"Ама ние сме възпитани хора, какво мислите, че камъни ще хвърляме?", попита Атанасов.

Полицията все пак разумно пропусна протестиращите след кратко бутане.

"Проблемът "Белене" е само част от цялата тази сцена на политически бандитизъм в България. Борисов разпределя нашите общи пари в онези тесни кръгове, обръчи от техни фирми. Основното смазочно масло на българската политика е корупцията", обясни Атанасов пред служебния вход на парламента.

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов изтъкна, че извънпарламентарните сили ще продължават да се съпротивляват срещу решението и няма да позволят рестартирането на проекта да се случи.

Журналистът Иво Инджев, който и вчера участва активно в протеста, припомни как премиерът Борисов се е хвалил, че е "спря Белене".

"Защо сега не се хвали?", попита той.