Информацията, че спорът за името на Македония ще бъде решен до дни - т.е. още тази седмица, извади по улиците на 23 града в Гърция стотици хиляди хора на протести срещу употребата на историческото име на Македония от бившата югорепублика.

Те започнаха едновременно в 23 града в Гърция точно в 19.30 часа. Улиците се изпълниха с хора, които носят в ръце гръцки знамена, така както ги призова организационният "Комитет за защита на гръцкия характер на Македония“ - да се въздържат да демонстрират партийни символи.

Основният митинг е в Пела - родното място на Александър Македонски, а освен това демонстрации има в Едеса, Кавала, Драма, Серес, Киликис, Поликастро, Лагкада, Неа Мудания, Флорина, Кастория, Кожани, Птолемаида, Катерини, Верия, Сиатиста в провинция Македония и Лариса, Тива, Йоанина, Родос, Кания, Корфу и Халкида в останалата част на Гърция.

Преговорите за името с Бившата югославска република Македония (БЮРМ) и изтеклата информация, че обсъжданото от Скопие и Атина име е "Северна", "Горна" или "Нова Македония" притесниха гражданите, особено от Северна Гърция, които се противопоставят на правото на съседната страна да използва наименованието "Македония".

Въпреки силната вътрешна опозиция в двете страни, Атина и Скопие демонстрираха решимост да приключат продължилия над 25 години спор за името. Македонският премиер Зоран Заев заяви преди ден, че е "въпрос на дни", но отказа каквито и да било подробности.

"Да не навлизаме в подробности. Въпрос на дни е. След като разговарям с моя колега (Алексис Ципрас - бел.р.), обществеността ще бъде информирана ", заяви Заев, като добави, че въпросът за името е "чувствителен" и предпочита да е "внимателен". Гръцкият външен министър Никос Кодзиас също заяви по гръцката държавна телевизия, че очаква договореност в рамките на няколко дни. 

Лидерът на консервативната Нова демокрация Кириакос Мицотакис атакува правителството, че се занимава с преговорите по името, като описа Ципрас като "опасен за гръцките национални интереси". Мицотакис критикува и външния министър, заявявайки, че "той изглежда защитава аргументите на нашия съсед повече от гръцките".

Всяко решение, каза Мицотакис, трябва да включва промяна в конституцията на бивша югославска република Македония и отстраняването на всякакви препратки от иредентистки характер, включително позовавания на "македонска" етническа принадлежност и език.

Тъй като мнозина свещеници изразиха намерението си да присъстват на митингите, архиепископ Йеронимус заяви, че позицията на Църквата по въпроса е "определена".

"Не е лесно за нас да отстъпим името на Македония. Въпреки това тези въпроси не могат да бъдат решени с митинги, с викове", каза той, добавяйки, че парламентът в крайна сметка носи отговорност.

Междувременно в Скопие също има сериозни спекулации относно имената на масата на преговорите. Според депутата Артан Груби от Демократичния съюз за интеграция, особено силна албанска партия в Македония, освен имената, които вече са изтекли, на масата са и Република Крушево (Крушевска Македония), Република Модерна Македония и Република Eвропейска Македония.

Македонски медии споменават за американския натиск върху Заев проекта на споразумение за името да е готов тази седмица, съобщава гръцкото издание "Катимерини".