Пентагонът провежда изследвания за създаването на изкуствен интелект, способен да предвиди пускането на ядрени ракети, съобщава Нюз.ру. Агенцията цитира високопоставени военни, разговаряли с журналисти от Ройтерс.

Ако програмата завърши с успех, компютърните системи на военното министерство на САЩ ще могат да анализират огромни обеми данни и снимки от спътници със скорост, която е недостъпна за човешкия разум. И ако при това се окаже възможно да се направят изводи за подготовка на ядрен удар, то американските бойци ще разполагат с достатъчно време да унищожат ракетите на противника преди изстрелването им.

През тази година програмите на САЩ за създаването на изкуствен интелект са финансирани с 83 милиарда долара - ръст от над три пъти в сравнение с предишни години. За сравнение целият военен бюджет на Русия е около 52 милиарда долара. На САЩ е над $700 милиарда.

Първият прототип на системи, които следят ракетни пускови устройства, вече е във фаза на изпитания. Вероятно той може да бъде приет на въоръжение до няколко години. Но като цяло програмата е в начален стадий.

По мнението на специалисти поверяването на управлението на ядрено оръжие на изкуствен интелект може да доведе до непредвидими последици заради техническа грешка. Освен това подобни програми водят до нова надпревара във въоръжаването с Русия и Китай, предупреждават експерти.