Русия води многопластова модерна война срещу Запада, вдъхновена от инструментариума на КГБ. Това е заключението на доклад, изготвен от депутата от Консервативната партия Боб Сийли* за мозъчния тръст "Хенри Джаксън". 

Според него Русия се стреми "да разделя и деморализира" Запада, като използва "комплекта на КГБ за "активни мероприятия" (политическа война), допълнен с пълна гама от държавни инструменти".

Авторът на доклада отбелязва поне 50 използвани инструменти да държавно влияние, групирани в седем категории - политически конфликт, култура и управление, икономика и енергетика, военна сила, дипломация, информационна война и командване и контрол. 

Последният елемент е описан в доклада като ключов и се отнася за директния контрол на Кремъл върху стратегически операции, без посредническтвото на други държавни институции. Авторът цитира изтеклите през 2016 г. документи, принадлежали на Владислав Сурков, бивш вицепрезидент и приближен на президента Путин. Според тях намесата на Русия в конфликта в Източна Украйна, избухнал през 2014 г., е контролирана изцяло от Кремъл.

Военната доктрина на Кремъл определя модерната война като съчетание на високотехнологични и политически (дезинформационни операции, кибер атаки) методи. Освен това разузнаването е ключово за определяне на целите, които да бъдат засегнати. Руските власти винаги отричат участието си в подобни кампании в други страни, както и в политически събития като преврати и протести. Информацията се използва за объркване, разделяне на обществата и деморализиране. 

 
Докладът цитира и два други документа, които дават яснота за методите, използвани от Кремъл:
  • Външнополитическата стратегия от 2016 г., която предвижда разширяване на използването на сила и пропагандирне на единство на славянските народи;
  • Стратегията за национална сигурност от 2017 г., която твърди, че Западът дестабилизира света и атакува Русия с военни, политически и икономически методи.

"Западът се сблъсква с нов вид конфликт - такъв, в който военни и невоенни средства са комбинирани в динамичен, ефективен и интегриран начин за постигане на политически цели. Този конфликт се води от Русия, но инструментите са използвани и от други авторитарни страни като Китай и Иран", заключава документът.

Като ключов проблем е определена липсата на консенсус срещу какво се бори Западът.

"Хибридна война" е един от многото използвани термини за описание на новата форма на водене на конфликт от Русия. Сред останалите са "асиметрична война", "война на сивата зона".

Сийли предлага да се използва "съвременен руски конфликт" за описание на техниките, използвани от Кремъл. Терминът е дефиниран като "изтънчена форма на държавно влияние, тясно свързана с политически цели."

"В основата й са т.нар. "активни мероприятия" на КГБ - политическа война, която използва целия спектър от държавни инструменти. Такива инструменти са явни и прикрити, конвенционални и неконвенционални и се използват по координиран, ефективен и често принудителен начин. Тя е цялостна, опортюнистична и гъвкава. Това е стратегическо изкуство, а не чисто военно изкуство", пише в доклада.

"От фалшивите новини, насочени към Европа до пропагандата на Russia Today, и от окупацията на Крим до улиците на Солсбъри - Русия води един много модерен вид война срещу Запада и руския народ", коментира авторът на доклада Боб Сийли.

По думите му "тактиката на Путин дължи много на "активните мероприятия", практикувани от КГБ през Студената война, подменяйки истината, за да подкопае доверието в нашите институции".

"През следващите години нашата издръжливост ще бъде подлагана на изпитания по многобройни начини", добави депутатът.

*Боб Сийли е депутат в британския парламент от Консервативната партия от 2017 г.. Той е член на комисията по външни работи. Преди това той е работил като журналист във в. "Таймс", по-късно като корепондент на "Уошингтън поуст". Бил е част от британската армия.