Световната здравна организация обяви взрива от ебола в Западна Африка за глобална заплаха за общественото здраве, която изисква извънредни усилия за спиране на разпространението му, предаде Асошиейтед прес. Според СЗО взривът от ебола е най-големият и най-продължителният в историята и е достатъчно тревожен, за да бъде оценен като такава заплаха.

Шефът на СЗО д-р Маргарет Чан смята, че обявеното становище на СЗО е "ясен призив за международна солидарност", като изрази надежда, че повечето страни ще останат незасегнати от опасната болест.

 

"Засегнатите до момента държави просто нямат капацитет да се справят със собствени сили с епидемиологичен взрив от такъв мащаб и сложност", каза тя на пресконференция в Женева.
"Призовавам международната общност да им окаже спешно подкрепа", добави Чан.

 

Комисията за извънредни ситуации днес изключи възможността за въвеждане на ограничения върху международните пътувания и търговия, но заяви, че страните трябва да се подготвят да откриват и лекуват случаи на зараза с ебола и да улесняват евакуирането на свои граждани, и най-вече медицински персонал, които са били изложени на заболяването.


Комисията подчерта, че държавните ръководители на засегнатите страни трябва да обявят извънредно положение.
Инкубационният период е 21 дни, затова заразените трябва да останат под карантина 30 дни, препоръча заместник-генералният директор на СЗО Кейджи Фукуда. Според него хора, влезли в допир с болни, с изключение на медицинския персонал, екипиран с предпазно облекло, не бива да получават разрешение да пътуват, уточни Фукуда.

Ако се попречи на авиокомпаниите да летят до тези страни, това ще навреди на икономиката им, каза Маргарет Чан. Комисията препоръча също пътниците, отпътуващи от засегнатите от заболяването държави, да бъдат подлагани на проверка и преглед на летищата, пристанищата и основните гранични пунктове с помощта на въпросник и с измерване на температурата, а подозрителните случаи да бъдат спирани.

СЗО обяви подобни извънредни състояния при пандемията от свински грип през 2009 г и заради полиомиелит през май.