Четири медала е общият баланс за националния отбор по художествена гимнастика на европейското в испанския град Гуадалахара. Отличията са пълен комплект.

Днес ансамбълът взе злато във финала на три топки и две въжета. Момичетата на треньорката Весела Димитрова грабнаха бронзови медали в многобоя и в отборното подреждане.

Татяна Воложанина пък заслужи сребро на обръч.

Грациите в състав Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова отново изпълниха много трудно съчетание и въпреки че допуснаха някои леки грешки, се пребориха за златните медали с резултат от 22.825 точки, от които 14.200 за трудност с три топки и две въжета. 

На втора позиция се наредиха италианките с 22.350 т., а Азербайджан изненадващо, но напълно заслужено, се нареди на трета позиция с актив от 20.350 точки. 

Ансамбълът на Русия, шампион в многобоя, финишира едва седми. В надпреварата на пет обръча момичетата ни завършиха четвърти след грешка във финала. 

Вчера тимът ни стана трети в многобоя, а бронз взе и в отборното класиране (ансамбъл и девойки). Днес обаче момичетата на Весела Димитрова демонстрираха страхотен характер, за да стигнат до триумфа.

Третото място в многобоя дойде след голяма грешка. А в петък новите “златни момичета“ изиграха по впечатлящ начин съчетанието си с пет обръча, за което получиха и най-високата оценка - 23.100 точки, от които 14.300 за трудност. 

Титлата в многобоя бе за Русия, а среброто бе за Италия. 

България взе бронз и в отборното класиране (ансамбъл и девойки), където съставът ни отново завърши на трето място с общa оценка от 140.600 точки. И тук златото бе за отбора на Русия със 151.425 точки, а среброто за Украйна с 141.000 т.