Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

За седма поредна година София Прайд Филм Фест ще излъчва най-добрите филми на ЛГБТИ тематика от целия свят.

Прожекциите са част от програмата на предстоящия София Прайд и започват на 2 юни. Всяка вечер до 8-ми в кино Одеон и Дома на киното ще се излъчват филми от България, Израел, Ирландия, САЩ, Тайван, Русия и Румъния. Някои от тях са номинирани и отличени на големи кинофестивали като Берлинале, Сан Себастина, Торонто и Трайбека.

За пръв път тази година ще бъдат излъчени и два родни късометражни филма.

Стефан Ганов.

"Брак" е първият ЛГБТ филм, подкрепен от българския Национален филмов център, и селектиран от над 500 проекта за развитие на Berlinale Short Film Station през 2016 г. Режисьор, сценарист, оператор и актьор е Стефан Ганов. 

"Преображение" пък е носител на наградата Jameson от София Филм Фест 2018. Слава Дойчева също е режисьор, сценарист и актриса в собствения си филм.

Слава Дойчева.

Отново за първи път, в рамките на фестивала, ще се проведе и работилница за късометражни сценарии от балканския регион. Избрани са 11 проекта на обещаващи млади режисьори от България, Гърция, Румъния, Турция и Сърбия, които ще се състезават за награден фонд от 2500 евро. Тази инициатива е първа по рода си не само за Балканите, но и за Европа.

"Правим този фестивал с адски много любов и със съзнанието, че в България все още има огромна нужда от ЛГБТ видимост. От разбиране. От съпричастност. Правим този фестивал, защото вярваме в силата на историите. Да докосват, да лекуват и да променят. Историите разширяват мирогледа. Приближават те до другия човек. Поставят те на негово място. Неговата радост, неговата болка стават твои. И другият спира да бъде “друг”. Така се случва промяната", обяснява Слава Дойчева, която е и Арт Директор на София Прайд Филм Фест.

През остатъкa от месец юни в кино Одеон ще бъде представена панорама на ирландското ЛГБТ кино от последните три години.

Ето и пълната програма на София Прайд Филм Фест 2018. Повече може да научите на страницата на фестивала във Фейсбук.

 

Коментари

А за какво вдигат шум?

Ами, ...., сър.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.