Френският президент Еманюел Макрон определи новите мита, въведени от САЩ, като "незаконни" в телефонен разговор с американския си колега Доналд Тръмп и заяви, че ЕС ще отговори "твърдо и в пропорционелни размери". Икономическият министър Брюно Льо Мер пък каза, че Франция отказва да преговаря със САЩ "под натиск". 

Днес в сила влизат обявените от САЩ вчера мита от 25% върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминий от Европейския съюз, Канада и Мексико. Първоначално те не бяха включени в списъка със страните, на които САЩ наложиха мита през март за вноса на метали, но вчера Вашингтон обяви, че това ще стане факт от полунощ на 1 юни.

ЕС ще реагира твърдо, но и интелигентно на "погрешното" и "незаконно" решение на САЩ да превърнат в реалност заплахата за налагане на мита върху стоманата и алуминия, заяви германският финансов министър Олаф Шолц, цитиран от ДПА. 

"Европейската комисия е готова с реакции, които ще се приложат според международните разпоредби", заяви Шолц при пристигането си снощи в канадския ски курорт Уислър за срещата на финансовите министри и управителите на централните банки на Г7.

"ЕС ще реагира твърдо, но и интелигентно", допълни Шолц. "Американското решение за едностранно налагане на мита е погрешно. От моя гледна точка то е и незаконно, тъй като имаме ясни правила как се определят международните мита, а това е нарушение на тези правила".

Вчера Европейската комисия обяви, че ще внесе иск срещу САЩ в Световната търговска организация (СТО). Институцията е внесла на 18 май в СТО и списък със стоки, изнасяни от САЩ в ЕС, които може да започне да обмитява. Списъкът може да бъде задействан месец след заявяването му, се твърди в изявление, цитирано от БТА. Списъкът е бил подготвен още преди няколко месеца в отговор на възможността САЩ да въведат мита за европейския внос на стомана и алуминий.

ЕК не дава подробности за стоките, чието обмитяване предстои. Европейските мита обаче ще съответстват на щетите, нанесени от САЩ и могат да влязат в сила на 18 юни.

Правителствата на Германия и Франция излязоха с обща декларация, в която подкрепиха предложените от ЕС контрамерки срещу американските мита и заявиха, че ще работят в тясно сътрудничество за тяхното прилагане.

ЕК уточни, че решението на САЩ ощетява ЕС с 6,4 милиарда евро според данните за миналогодишния износ.

Министърът на международната търговия на Великобритания Лиъм Фокс определи ставките като "пълен абсурд".

"Би било много жалко, ако започнем търговска война с най-близките си съюзници", каза той.

Новината предизвика вълна и от членове на ръководни постове в Републиканската партия на президента на САЩ Доналд Тръмп. 

Републиканецът Пол Райън, който е председател на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ също осъди митата, заявявайки пред американските медии, че "има по-добри начини да бъдат подпомогнати трудещите се и потребителите".

Какво направиха Канада и Мексико?

Вчера стана ясно, Канада ще наложи наказателни мита на стойност 12,8 милиарда щатски долара върху вноса на редица стоки от САЩ в отговор на обявеното вчера решение на САЩ. Ставките влизат в сила от 1 юли и ще останат в сила докато САЩ не отменят техните мита.

Сред стоките, които ще бъдат обложени, са уиски, кленов сироп и метални изделия (включително за железопътно предназначение), тръби и жици. Отава също въвежда две различни митнически тарифи - една от 25% , и друга от 10%. В първата, с по-високите мита, влизат главно промишлените стоки, а във втората - хранителни продукти, напитки и потребителски стоки. Мерките ще се прилагат само към стоки, произведени в САЩ. 

"Можем само да се надяваме, че в един момент техният (на САЩ) здрав разум ще надделее. Но засега не виждаме никакъв признак за това от страна на американската администрация", подчерта премиерът Джъстин Трюдо. 

Мексиканското правителство също обяви контрамерки срещу САЩ. Мексико ще въведе реципрочни мерки за различни продукти, сред които са някои видове стомана, плодове и сирена, обяви в комюнике министерството на икономиката. Тези мерки ще останат в сила, докато американското правителство не премахне наложените мита.