Дванадесет видни журналисти от Словашката обществена телевизия и радио (РТВС) подадоха едновременно оставки вчера, протестирайки срещу шефа на телевизията, предаде ДПА.

Те пуснаха във фейсбук видео, в което обвиняват ръководството на обществената медия в цензура и в политически натиск върху служителите. 

В словашката медийна среда цари брожение, след като Ярослав Резник бе назначен за шеф на РТВС през август м.г., което доведе до поредица от оставки и уволнения на радио- и телевизионни журналисти. 

През новия генерален директор закри единствената разследваща телевизионна програма в страната след излъчването на критичен репортаж за по-малката партия в управляващата коалиция.

Резник обвини няколко журналисти в непрофесионализъм и политически пристрастия, като каза, че иска да върне ролята на публичната медия като обществен посредник, в който се излагат различни мнения. 

В началото на май около 200 журналисти, включително неколцина от критични срещу правителството медии, изразиха солидарност със своите колеги, оказали се на критичния прицел на Резник.

Към него бяха отправени и призиви за повече прозрачност от организаторите на ежеседмичните протести, предизвикани от убийството на младия разследващ журналист Ян Куциак.

27-годишният журналист провеждаше разследване за уебсайта Aktuality.sk относно предполагаеми връзки между италианската мафия и управляващата партия "Смер" и предполагаемото присвояване на средства от ЕС.

В недовършена статия, публикувана след смъртта му, той обвинява премиера Роберт Фицо в пряко участие. Министрите на културата и вътрешните работи бяха принудени да подадат оставка и след големи улични протести самият Фицо трябваше да последва примера им.

Подобно на други словашки политици Фицо бе подложен на засилени атаки в медиите. През ноември 2016 г. той описва журналистите като „мръсни антисловашки проститутки” и ги обвинява, че се опитват да възпрепятстват европейското председателство на Словакия. Така той реагира в отговор на въпрос за предполагаеми нередности в обществените поръчки, свързани с председателството.