Четири искания към властта отправиха от "Демократична България" в специална декларация по повод приключилите посещения на премиера Бойко Борисов, а преди това и на президента Румен Радев в Москва. Ето ги и тях: 

1/ Да бъде поставен въпросът за намаляване цената на природния газ за България, така че да бъде сравнима с цените, на които Москва доставя газ за Германия и други страни.

2/ Вместо да се търси безпринципна колаборация с Кремъл, българските власти остро да поставят въпроса за хибридната война и да поискат ненамеса във вътрешните работи на България.

3/ Българското правителство да не поема никакви ангажименти нито по отношение на връзка с „Турски поток“, нито по отношение на АЕЦ „Белене“ предвид досегашния опит, който показва, че накрая българските данъкоплатци плащат стотици милиони за илюзорни пясъчни кули.

4/ Да бъдат изградени планираните, но изкуствено забавяни интерконекторни връзки на българската преносна мрежа, с цел реална диверсификация на доставките на газ и нефт в интерес на българските потребители. 

Според обединението резултатите от двете визити - на Борисов и на Радев, "потвърждават съмненията за зависимости и скрити ангажименти, поемани от няколко правителства назад".

"Не виждаме и реални надежди за скорошна истинска диверсификация на енергийните доставки за българския пазар, за което добрите новини продължават да идват не от София или Москва, а единствено от Брюксел. 

Ние виждаме една остра и продължаваща надпревара между ГЕРБ и БСП кой ще бъде по-послушен на руския президент Путин, довела до последователни посещения на Радев и Борисов в Москва", пише още в декларацията.

Според "Демократична България" целта на посещението на премиера е била "да получи политическа подкрепа за оставане на власт, унижавайки и себе си, и България".

"Неслучайно по време на съвместната пресконференция премиерът дълго се извинява на Путин за неясно каква вина на България за влошаването на двустранните отношения, сякаш България, а не Русия е анексирала Крим. Срамната сцена на неприкрито подмазване завърши с ангажимент за възраждане на Големия шлем, едно от ключовите предизборни обещания на БСП.", се казва още в позицията.

Според "Демократична България" пресконференцията на Борисов и Путин се е въртяла около исканията на Москва, а премиерът не е поставил нито един въпрос от стратегически интерес за България.

"Срамът за Борисов продължи и след пресконференцията. Малко след като обяви, че има съгласие за българска газова връзка към „Турски поток“, той бе опроверган от Дмитрий Песков, говорител на руския президент.", казват още от извънпарламентарната опозиция. 

Премиерът е разкритикуван и за "извиненията" към Путин за неосъществяването на "Южен поток". Според "Демократична България" и премиерът, и президентът настоявали за връзка към „Турски поток“, но никой от тях не е поставил "истинските въпроси от български интерес - като цената на проекта, кой ще плаща сметката, ще бъдат ли спазени европейските изисквания за демонополизация (тоест тръбата да се ползва и от други)". С реализацията на този проект газовата ни зависимост се задълбочава, пише още в позицията. 

Отного е заклеймен и рестартът на проекта "Белене".

"По-лошото от това да си васал, е да си унизен васал. Българските граждани видяха пълно разголване на механизмите на енергийната колонизация в действие. Вместо да работят за реален енергиен суверенитет на България и президент, и премиер се опитаха да получат доверието на Кремъл за ролята на гаранти и просъществуването на модела на зависимост от Москва и корупционно завладяване на България", завършва декларацията на "Демократична България", в която се иска и оставката на Бойко Борисов.