Въпреки волята на Десислава Иванчева Столичният общински съвет (СОС) взе решение днес да назначи за и.д. кмет на район "Младост" един от заместниците й - арх. Румен Русев - човека, когото Иванчева посочи като стоящ в дъното на обвиненията в корупция, по които в момента е подсъдима. Парадоксалното тук е, че назначавайки другия й заместник - Владимир Клисуров за и.д. през април, СОС се позова именно на волята на Иванчева като действащ кмет на района. Тогава тя посочи Клисуров като човека, който ще оглави временно общината, въпреки че той си бе направил самоотвод.

До патовата ситуация се стигна, след като Клисуров подаде предизвестие за напускане, делегира правата си на Русев и излезе в отпуск. Междувременно от ареста Иванчева издаде нова заповед - тази за освобождаването на Румен Русев, внесена от майка й. Тя посочи и като свой наследник Петър Кърджилов, пиара на район "Младост". Заповедта за уволнението на Русев обаче не е била разписана от действащия кмет в оставка Клисуров и затова СОС приема, че тя не е легитимна. Така днес местните парламентаристи бяха изправени пред избора - Румен Русев или Петър Кърджилов.

Оставки, отпуски, заповеди...

Това се случва на фона на искането на спецпрокуратурата Иванчева да бъде временно отстранена от длъжност, за да спре да разписва от ареста документи за назначаване, освобождаване и пр. Спецсъдът призна миналата седмица, че съществува законова празнота относно казуса, но и че не може обвиняем да има право да уволнява свидетели по делото, какъвто се явява Русев и уважи искането на обвинението.

Днес паралелно с това на СОС се проведе заседание на Апелативния спецсъд за временното отстраняване на Иванчева. Казусът бе отложен за 5 юни, за да се запознае кметицата с материалите. 

Още вчера обаче на провелия се в общината правен съвет е било взето решението, че Русев ще застане начело на района. Именно с мотива, че само Клисуров може да го отстрани. В същото време в правния мир съществува писмо от председателя на СОС Елен Герджиков, че само Иванчева може да разпише оставката на Клисуров.  

Везните наклонили в посока Русев и след приложено писмо до общинарите от част от администрацията на "Младост" - предимно служители от управлението отпреди избора на Десислава Иванчева. С писмото се декларира подкрепа за Румен Русев и се изразява становище, че Иванчева и третият зам.-кмет Биляна Петрова, също подсъдима, са се "корумпирали".

Няма да се оттегля

Русев ще встъпи официално в длъжност на 4 юни, когато Клисуров ще бъде освободен. За него днес гласуваха 32-ма общински съветници, а 19 се въздържаха срещу само един глас "за" Кърджилов. Обяви, че ще продължи работата под около 600-те забавени преписки в общината. А по адрес на работата на Иванчева посочи:

"Нямаше политика. Ние препоръчахме на г-жа Иванчева как трябва да искаме промени в законодателството, промени в наредби, да правим паркинги на места отредени за паркинги, но нищо от това не се случваше. Към днешна дата е силно затруднена работата на хората в общинската администрация. Няма да се оттегля от поста, както направи Клисуров. Няма кой да ме спре или да ме накара да се откажа, щом съм поел отговорност към 300 души от районната администрация".

Не ги познаваме

Председателят на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева коментира след избора, че няма как общинарите на най-голямата партия да подкрепят който и да е било зам.-кмет от кабинета на Иванчева.

"Не ги познаваме тези хора и не можем да дадем политическа отговорност", посочи Едрева, цитирана от агенция "Фокус". - "Ние обаче сме отговорни към хората в кв. "Младост" и администрацията му. Ето защо с част от гласовете подкрепихме подкрепихме решенията на БСП, ВМРО и "Нормална държава".

Калоян Паргов, шеф на групата на червените общинари също даде обяснение за гласуването им.

"Не трябва да бъдем водени от политически съображения, а от отговорност", посочи той.

Избори 2019

Съдът обаче може само временно да отстрани Иванчева заради воденото дело (то е по член от НК, който предвижда от 10 до 30 г. затвор, б.р.). Решение за прекратяване на правомощията й може да вземе Общинската избирателна комисия (ОИК).

Част от хипотезите са: ако Иванчева сама поиска освобождаване, при трайна невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца поради болест или при смърт, при неоснователно отсъствие от работа за повече от един месец, при влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси, при влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер.

Ако район "Младост" избира нов кмет обаче, то заповед за това може да бъде издадена не по-късно от октомври т.г. Причината е, че по закон не може да се произвежда избор за кмет една година преди редовните местни избори, т.е. през октомври 2019 г.