Германската канцлерка Ангела Меркел казала на бившия американски президент Барак Обама, че се чувства длъжна да се кандидатира за нов мандат, за да защити либералния международен ред след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Това разказва дългогодишният съветник на Обама Бенджамин Роудс в мемоари, цитирани от в. "Ню Йорк таймс".

Когато се разделяли за последен път, Меркел се насълзила.

"Тя е съвсем сама", отбелязал Обама.

В своята книга, която предстои да излезе от печат следващата седмица, Роудс описва реакциите на чуждестранните лидери след изборната победа на Тръмп през 2016 г. Японският министър-председател Шиндзо Абе се извинил, че нарушил протокола, като се срещнал с Тръмп в "Тръмп тауър" в Манхатън след изборите. Обама призовал канадския министър-председател Джъстин Трюдо да поеме по-голяма роля в защита на споделяните от тях ценности.

Мнението на Меркел за Тръмп не й пречи да се целува с него.

Книгата, озаглавена "Светът такъв, какъвто е", дава възможност да се надникне в най-вътрешното обкръжение на Обама през погледа на един от малкото хора, които са били близо до него през осемте години на неговото президентство. Малко моменти са разтърсвали Обама повече от решението на гласоподавателите да изберат на негово място кандидат, поставил под съмнение самото му раждане.

Роудс пише в мемоарите си, че Обама преминал през множество емоционални етапи в седмиците след изборната победа на Тръмп. На моменти приключващият управлението си президент гледал в дългосрочен план, друг път се гневял. Той нарекъл Тръмп "карикатурна" фигура, която се интересувала повече от числеността на своите тълпи от привърженици, отколкото от някаква конкретна политика. Освен това изразявал необичайно съмнение в самия себе си, чудейки се дали не е преценил погрешно своето влияние върху американската история.

Обама и Тръмп при сдаването на властта.

Обама се мъчел да разбере победата на Тръмп.

"Ами ако сме сбъркали?", запитал той своите съветници, докато пътували с бронираната президентска лимузина при посещение в Перу малко след изборите през 2016 г.

Обама бил прочел статия, според която либералите са забравили колко важна е идентичността за хората и са насърчили един празен космополитен глобализъм, накарал мнозина да се чувстват изоставени.

"Може би сме отишли твърде далеч. Може би хората просто искат да се оттеглят в своето племе", заявил той.

Неговите съветници го уверили, че той все пак е щял да спечели изборите, ако е можел да се кандидатира за нов мандат, и че следващото поколение има повече общо с него, отколкото с Тръмп. Обама - първият чернокож президент на САЩ, обаче не изглеждал убеден.

"Понякога се чудя дали не съм подранил с 10 или 20 години", казал той.