В берлинската Служба за чужденци, която дава или отказва право на пребиваване в Германия на граждани от страни извън Европейския съюз, неправомерно са издавани съответните разрешителни на граждани на Нигерия. Това става ясно от разследване на тв Берлин – Бранденбург (RBB). Това е ставало въпреки сигнали, че нигерийците са представяли фалшиви лични документи, както и подправени брачни свидетелства.

В основата на престъпната схема е шестчленна банда трафиканти на хора, които са спомогнали и за издаването на най-малко 200 разрешителни за пребиваване в Германия, а така и право на свободно придвижване в държави членки на ЕС на де факто нелегални нигерийци.

По официални данни понастоящем над 2500 нигерийци са с постоянна регистрация в Берлин. Което не означава, че всички са част от престъпната схема.

Според журналистическото разследване работещи в берлинската Служба за чужденци многократно са подавали сигнали пред ръководството за нередности при подаваните от нигерийци документи, както и при издаване на разрешителни за постоянно пребиваване. Въпреки това никой не е обърнал внимание на сигналите.

Междувременно 6-членната банда е изправена на съд след обиски и други следствени действия, извършени през септември м. г. От обвинителния акт става ясно, че престъпниците са прилагали един и същ трик.

Примерсемейна двойка, при която жената е португалка, а мъжът нигериец, се явява в берлинската Служба за чужденци. Португалката като гражданка на държава от ЕС се представя като съпруга на нигериеца, който в качеството си на съпруг кандидатства за разрешително за пребиваване в Германия. Оказва се обаче, че всички документи са фалшиви. Брачното свидетелство е било фалшифицирано още в Нигерия. Представен е и трудов договор на “съпругата” португалка. Той е бил издаден от бивша съдържателка на публичен дом в германската столица. Оказва се, че такъв договор няма, пълен фалшификат. Жената, която в действителност се е занимавала с наркотрафик, изобщо не живее в Берлин, макар нейна адвокатка да й е направила адресна регистрация.

Въпреки куп нередности “съпругът” получава заветното разрешително за пребиваване.

Според разследващите журналисти подобен сценарий се е разигравал най-малко 200 пъти в периода януари 2015 – септември 2017 г., често по няколко пъти седмично. Повечето молби на португалско-нигерийски “съпружески двойки” са били удовлетворявани.

Става ясно също, че една и съща португалка седем пъти се е явявала пред Службата за чужденци в Берлин под седем различни имена и е подавала молба за постоянно пребиваване на “съпруга й” нигериец. И всичко това въпреки вътрешни сигнали за измами с фалшифирани документи.

Служител на службата заявява пред тв Берлин – Бранденбург:

“Имахме сведения за нередности. Подозрението, че при тези молби нещо не е наред, многократно е споделяно и е ставало достояние на началството. Въпреки предупрежденията нищо обаче не беше предприемано.”

От Сената в Берлин, на чието подчинение е Службата за чужденци, отхвърлят обвиненията. Още когато се разбрало, че има нередности, молбите на нигерийци за постоянно пребиваване били стриктно проверявани. Погрешно било да се твърди, че не е имало реакция на сигналите, подавани от служители на службата. Стриктни мерки били взети още късното лято на 2016 г., когато се появили доказателства за нелегално пребиваващи в Германия чужденци и фалшифициране на документи. Проверена била и адвокатска кантора, която придвижвала документи на нигерийци.

Не само берлинчани, а и всички германци се питат защо, ако е имало стриктен контрол още през 2016 г., порочната практика е продължила и през 2017 г. и на съд е изправена престъпната банда, действала до м. г.? И защо все още никой от Службата за чужденци не е разследван?