Нямаме основания да вярваме в достоверността на видеообръщението на Юлия Скрипал пред агенция Ройтерс, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Юлия и баща ѝ – бившият двоен агент Сергей Скрипал, бяха отровени с нервнопаралитично вещество през март в британския град Солсбъри.

Трийсет и три годишната Скрипал направи видео изявление, в което казва, че се възстановява и в дългосрочен план иска да се върне в Русия. Тя обаче отказа предложената ѝ помощ от руското посолство.

"Нямаме никакво основание да вярваме на това. Все още не знаем в какво състояние е Юлия Скрипал, не знаем дали е направила тези изявления по своя собствена воля или под натиск", каза пред журналисти Песков. И добави: “Не знаем къде се намира, при какви условия, нито дали правата й са спазвани и дали е дееспособна".

Той отново нарече аферата "Скрипал" "безпрецедентна международна провокация" на Великобритания срещу Русия.

След публикуването на видеото вчера руското посолство в Лондон заяви, че се радва, че Юлия е жива и в добро състояние, но Русия смята, че текстът на изявлението е “написан от англоговорящ, а после е преведено на руски“.

“Великобритания е длъжна да ни даде възможност да говорим лично с Юлия, за да се уверим, че не е държана въпреки волята си и че не говори под натиск. Засега имаме всички основания да вярваме в противното“, се твърди в изявление на посолството.

Москва: Не изглежда отровена

По-късно руският постоянен представител в ЕС Владимир Чижов, цитиран от ТАСС, заяви, че интервюто на Юлия Скрипал дава възможност отново да се повдигне въпросът дали тя наистина е била отровена, и то с бойно отровно вещество. 

"Тя изглежда чудесно, на външен вид не носи никакви следи от отравяне с това, което британските власти определиха като бойно отровно вещество. Не съм специалист в тази област, но мога да предположа, че бойното отровно вещество унищожава всичко живо в дадена зона достатъчно ефективно, дори в слаба концентрация", каза Чижов.

"Фактът, че тя изглежда практически здрава ни кара да се замислим дали наистина е имало отравяне, а ако е имало, с какво е било извършено, да не говорим от кого", добави Чижов.