Модерният ни, изчистен от микроби, живот е причина за често срещан вид рак при децата, смята един от най-големите британски учени, съобщава Би Би Си.

Става въпрос за острата лимфобластна левкемия.

Проф. Мел Грийвс от Института за изследване на рака е проучвал въпроса в продължение на 30 години и твърди, че имунната система може да стане податлива на рака, ако "не срещне достатъчно буболечки" в ранните години на живота на човека. В този смисъл е възможно болестта да бъде предотвратена.

Този вид рак на кръвта е най-често срещан в развити общества, това предполага, че нещо в нашия модерен начин на живот може да причинява болестта.

Имаше хипотези, които обвързваха електромагнитните вълни, химикалите и електрическото захранване с рака.

Тези предположения са отхвърлени в труда на проф. Грийвс, който е публикуван в Nature Reviews Cancer.

Вместо това ученият, който си е сътрудничел със свои колеги от цял свят, казва, че има три стадия до болестта:

  • Първата е генетична мутация, която става вътре в майчината утроба;
  • След това липсата на излагане на микроби през първата година на живота, като така имунната система не се научава да отговаря на заплахите адекватно;
  • След като първите две условия са налице при инфекция през детството, се причинява имунна малфункция и левкемия.

Тази теория за левкемията не е резултат от едно проучване, а по-скоро нареждането на пъзела от доказателства за причината за болестта.

Проф. Грийвс обяснява:

"В проучването се посочва, че левкемията има ясна биологична причина и се отключва от множество инфекции в някои предразположени деца, чиято имунна система не е била тренирана".

Ето и някои от доказателствата в подкрепа на тази теория:

  • Бум на свински грип в Милано води до заболяване от левкемия на 7 деца;
  • Изследванията показват, че децата, които ходят на детска градина, или имат по-големи братя и сестри, и така се излагат на повече бактерии, са с по-малък риск от левкемия;
  • Кърменето - с което в червата влизат добри бактерии - също е защита срещу левкемията;
  • По-нисък е процентът на заболелите деца, които са родени по естествен път, а не члез Цезарово сечение, при което има пренос на по-малко микроби;
  • Животните, които са хранени в среда, свободна от микроби, се разболяват от левкемия, когато са изложени на инфекция.

Ученият обяснява, че изводите от това изследване съвсем не са насочени към родителите, които държат на хигиената, и не отправя упрек към тях.

 По-скоро то показва, че прогресът в обществото и медицината си има цена.

Проф. Грийвс добавя:

"Най-важното приложение от моя труд е, че той показва, че повечето случаи на левкемия при децата вероятно могат да бъдат предотвратени".

Той предлага на децата да бъде давен безопасен коктейл от бактерии - както в киселото мляко - които да им помогнат да тренират имунната си система.

Тази идея се нуждае от допълнителни проучвания.

Междувременно ученият препоръчва родителите да се тревожат по-малко, когато децата боледуват от стандартни и често срещани инфекции, и да ги окуражават да контактуват по-често с други деца, вкл. и с по-големи.

Това изследване е част от нова мощна тенденция и промяна на нагласите в медицината. Доскоро микробите бяха третирани като "лошите момчета". Признаването на тяхната важна роля за нашето здраве и добро състояние обръща представите за разбирането на различни болести - от алергиите до болестта на Паркинсон, депресиите, а сега и левкемията при децата.