СИМОНА РУСЕВА

Самоуби се висш служител на швейцарската авиоспасителна служба “Рега”, след като бе задържан по подозрение, че е откраднал болничното досие на Михаел Шумахер (45 г.) и го предложил за продан при стартова цена 50 000 евро.

Шокиращата новина съобщи говорител на прокуратурата в Цюрих. Мъжът е бил задържан на 5 август и само ден по-късно е намерен обесен в килията си в следствен затвор в швейцарския град. При ареста заподозреният категорично е отрекъл да има нещо общо с престъплението. Подробен разпит е бил насрочен за идния ден. Когато обаче охранител му занесъл закуската в килията, задържаният е бил мъртъв.

Официалното съобщение гласи: “На 6 август беше намерен обесен мъж в килията му в следствения затвор в Цюрих. Според полицията и прокуратурата няма данни за намеса на трето лице. Починалият беше задържан на 5 август във връзка с предлаганото за продан болнично досие на Михаел Шумахер.”

“Потресени сме и същевременно шокирани от случилото се”, заяви  Сабине Кем, мениджър на Шумахер. 

Семейството на Шуми дори не е знаело, че има задържан по случая с откраднатите болнични документи.

За дръзкото посегателство беше съобщено на 24 юни. Тогава Сабине Кем изрече:

“Можеш само да си възмутен и отвратен! Мога само настойчиво да призова тези документи да не се купуват или публикуват. Ние, естествено, ще се противопоставим на това с всички възможни средства Изрично посочваме, че е забранено купуването на такива документи/данни, както и тяхното публикуване. Данни от болнични досиета са от изключителна поверителност и никой няма право да ги прави публично достояние. При всеки отделен случай на публикация на съдържание от болничното досие, ще се обръщаме към прокурор.”

Същият ден стана ясно, че 12-страничното болнично досие на Шуми е било предложено на тиражни издания в Германия, Франция и Великобритания при стартова цена от 60 000 швейцарски франка (50 000 евро).

Продавачът доказал автентичността на досието с извадки от него, една от които е била хирургическата намеса, извършена на два пъти в началото на януари т. г. Тогава се наложи перфорация на черепната кутия на Щуми, за да се намали налягането в мозъка вследствие на кръвоизлив. 

Черепно-мозъчната травма дойде след лошо падане на 29 декември м. г. по време на каране на ски във френските Алпи. 
Шуми незабавно бе транспортиран с хеликоптер до Университетската болница в Гренобъл, Франция. Той изпадна в кома. След като се появиха продължителни периоди на възвръщане на съзнанието, на 16 юни т. г. Шумахер беше транспортиран до Университетската болница в Лозана, Швейцария.

Преместването беше държано в строга тайна, за него беше съобщено едва след постъпването в швейцарската болница.
Пациентът беше транспортиран с линейка на швейцарската “Бърза помощ”. На екипа беше съобщено фалшиво име, за да не изтече информация. Едва в болницата медиците узнаха кой ще траспортират.

Впоследствие стана ясно, че по време на целия път над линейката е кръжал хеликоптер на швейцарската спасителна служба “Рега”. В случай, че състоянието на Шумахер се влоши по време на пътуването, той е трябвало да бъде качен на вертолета. На екипа на борда е било поверено и болничното досие на Шумахер, за да го предаде на болницата в Лозана.

За дръзката кражба първо бе заподозряна болницата в Гренобъл. Сега става ясно как е бил разкрит престъпникът.

Френските власти са стигнали до компютъра, от който извадките от досието са били изпратени до редакции в Германия, Франция и Великобритания. Въпросният компютър се намирал в централата на “Рега” в Цюрих. След това е бил задържан заподозреният в кражбата на досието, предложено за продан.

Потресен от случилото се е и шефът на “Рега” Ернст Колер. По повод самоубийството на своя колега той обяви:

“Трагичният случай ни потопи в скръб, безмълвни сме. В този тежък момент мислите ни са при близките и приятелите на покойника. Изказваме им най-дълбоки съболезнования.”