Американското министерство на правосъдието възложи на своя главен инспектор да провери дали е имало нередности или политически мотиви в начина, по който ФБР е водило контраразузнавателното разследване на хора, заподозрени в сговор с руски агенти, които са се намесили в президентските избори през 2016 г., предаде Асошиейтед прес.

Това бе съобщено в декларация, след като вчера президентът Доналд Тръмп написа в туитър, че ще изиска министерството да разследва дали ФБР е внедрило свои хора в предизборната му кампания с политически цели. Президентът освен това иска да се разследва дали подобни действия са били поискани от правителството на Барак Обама.

Според в. "Ню Йорк таймс" ФБР е поръчало на информатор да се срещне с двама души от кампанията на Тръмп - Картър Пейдж и Джордж Пападопулос, но това е било в разследването на евентуални връзки на тези хора с Русия, посочва Франс прес.

Депутати от Демократическата партия обвиняват Белия дом и републиканците, че всъщност се опитват да дестабилизират специалния прокурор Робърт Мълър, който от близо година разследва евентуален сговор между Москва и предизборния екип на Тръмп. Конгресменът демократ Адам Шиф, член на комисията по разузнаването към Камарата на представителите, заяви вчера, че твърденията на президента за някакъв "шпионин" в кампанията му са абсурдни, добавя БТА.