България остана единствената държава в ЕС, в която няма разписана процедура как се слага край на дълговете и има вечни длъжници. Това каза днес във Варна министърът на правосъдието Цецка Цачева, която участва в международна конференция за основните предизвикателства при процедурите по несъстоятелност, преструктуриране и освобождаване от дълг. Конференцията е част от програмата на председателството и в нея участват представители на ЕК и ЕП, водещи специалисти и съдии от Европа и САЩ.

Разговорите по проектодирективата по несъстоятелността са от голямо значение, защото много трудно се постига баланс между отделните държави, където тази материя е уредена по различен начин, посочи Цачева. По думите й е хубаво, че все пак вече има съгласие, че трябва да се постигне хармонизация в законодателството. Правосъдният министър допълни, че за следващата сесия на българския парламент може да се продължат усилията за промени в нашето законодателство, като преди това се чуе мнението на всички възможни страни.

Цачева каза още, че все още се изследва автентичността на писмото, за което се твърди, че е от избягалия затворник Владимир Пелов.

То е изпратено до президента, омбудсмана и медии.

"Това, че писмото се получава сега, не означава, че сега е написано. Но прeди да има повече информация от компетентните органи, не бих могла да коментирам. Не е спирало издирването на избягалите двама затворници, до момента все още обаче няма резултат", каза още Цачева.