Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Борисов днес* имаше своите „15 минути слава”, което несъмнено е хубаво. Срещата беше протоколен успех, а това има своето значение. Позитивни снимки, позитивни послания. По отношение на Западните Балкани са направени важни, макар и необвързващи, заявки. Всичко това заслужава поздравления.

Големият въпрос е дали страната ни е в състояние да превърне днешния ден в стабилна политика. И този въпрос не е изсмукано от пръстите заяждане.

Сами по себе си председателствата са рутинни сюблимности. Нещо като юбилеите: на определен календарен ден всички ви обичат и ви оказват внимание... От съдържателна гледна точка силата на европейската политика на една държава зависи от това, което тя успява в периодите извън председателствата, а в 6-те месеца начело на Съюза само демонстрира в светлината на прожекторите.

Днес и през последните месеци ние видяхме огромния потенциал на нашето членство в ЕС. България е на масата, на която се вземат решенията в клуба на най-проспериращите страни и ако знае как да използва това обстоятелство, може да извлече огромни позитиви за себе си и региона. И тук нямам предвид запомнящи се снимки за премиера...

Най-важният факт от днес е заключителната “Софийска” декларация от балканската среща. Не е изненада, че в нея не се съдържа никакво реално ниво на ангажиране на ЕС с приемането на балканските страни. Изброява се един списък от приоритети, чието постигане би трябвало да доведе до реална европейска перспектива за съседите ни “един хубав ден”. И тук стигаме до реалния критерий за успешност: може ли страната ни да превърне този протоколен и необвързващ документ в траен приоритет и да бъде лидер за неговата реализация?

Самото съдържание на документа дава отговор на този въпрос. В него на преден план стоят съдебната реформа и върховенството на правото, общата политика по сигурността, опазването на границите, енергийната независимост, свободата на медиите, дигитализацията... Все области, в които България не просто не може да бъде лидер нито в ЕС, нито на Балканите, а все повече изостава дори и от съседите си, чийто застъпник иска да бъде. Вместо да сме част от решението на тези проблеми за целия регион, ние сме все по-сериозен източник на негативи, недоверие и скептицизъм, че балканските страни могат да бъдат европейски. Ние не само не можем да бъдем лидер, но и сами не можахме да си осигурим “Шенген”, сваляне на мониторинга, банков съюз, доверие в областта на сигурността...

Та, голямата картина от днес е, че е време Борисов да сложи хубавите снимки в рамка, да ги закачи на стената в Банкя и да се отдаде на писане на спомени. А страната ни да получи управление, което има волята и визията за решителните реформи, които ни трябват, за да бъдем пълноценна част от ядрото на ЕС и реален лидер на Балканите.

Можем да направим първата стъпка към тази цел във вторник, на протеста срещу рестарта на АЕЦ “Белене”. Да се изправим заедно срещу корупцията, енергийното ни заробване, ерозията на сигурността ни и заразяването на политиката и медиите ни с мръсни пари и влияния. И да поискаме оставка!

---

* Коментарът на Христо Иванов е писан вчера, 17 май. Препечатваме го от фейсбук профила му. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Коментари

Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

О, наистина

време е. Но преди това дълго ще ни занимава със себе си и тази среща, защото за него тя беше средство за вдигане на личния му рейтинг вътре в страната. Вгледани в резултата й тя нищо ново не постигна. Навън, за всички в Европа той си е това което си е. Г-н нищо особено. Само че идват тежки дни и лустрото постепенно ще изпада,проблемите ще изплуват и тогава нека видим в какви нови дрехи ще ни се представи. Той е изобретателен, но май царят става все по -гол.

Боце "печели" избори и то вече без да мести чували.

Методите се рафинираха - купуването на гласове се извършва вече с напълно законни средства - циганският електорат, бивш на БСП в София например изцяло мина на хранилка на Фандъкова, държавният контингент и неговите роднини ще гласуват за Борисов, докато плаща заплатки, а "бизнесът" - докато яде на държавната хранилка и дребните коалиционни партньори му осигуряват малки, но доходни монополии. Бившите министри на Боце, допринесли за укрепването му на власт, нямат никакви шансове срещу него ;)
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Затова, че Борисов

на думи подкрепя ЕС и НАТО, а делата му са евразийски, затова, че обвързва непрекъснато икономиката на България с изостаналата и анексираща Руска империя, затова, че спъва децата ни да изучават истинската история на България, за да не прогледнат и да видят истинското лице на Русия, затова, че България стана по-негова време още по-мизерна и беззаконова, и т.н., не сега, а много, много по-отдавна Борисов трябваше да трупяса като политик. Но жаждата за незаслужена власт и пари го превърна в предателско чудовище, първа дружка на поп Кръстю. Ние, гоцеделчевци, приветстваме събуждането на Демократична България, като същевременно подчертаваме, че за демократите настъпват трудни времена. Зад националния предател Борисов стоят Атомна Русия, БСП, фалшпатриотите, АБВ, Доган и Ердоган – субекти с голям опит срещу българщината. Демократи, със законови средства, само с чисти сърца, с добре подбрани съюзници и неуморна работа от сутрин до сутрин, поведете България към възход! Ако сте упорити, патриотични и разумни, народът ще ви подкрепи! Българоия все още е спасяема! Бог да ви закриля и да запази разсъдъка ви остър и неопетнен, за да изберете единствените правилни ходове!

Тролце, язък, дето ти плащат да постиш

едно и също и да се самоплюскаш. Таванът е 1%. Толкова сте глупаците и козяшките.

я Бойкиев,

изплува от блатото! Не съм фен на ББойко, но вие сте некадърни, мрънкащи отрепки. Бяхте с Раданчо управляващи, какво направихте освен детски глезотии и глупости? Да, червен ББойко трайно ни включва в състава на Руската федерация, тук се реализира вековната мечта на Руската империя да сме Задунайская губерния....но нямаме нито водач, нито хора, които да се противопоставят. А вие не ставате!!!
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Господа, Демократична България

може да не е най-доброто, но е единствената лястовица! Докато се колебаем, Борисовци ще ни заведат на паша в евразийските степи, откъдето няма връщане! Докато не се появи по-добър политическе субект - пълна подкрепа за Демократична България!

Кой е демократична българия?

Бойкиев, Белев, Малеева, внуците на ЦК на БКП и Номенклатурата? Гнома, Раданчо, ....и останалите празноглави люспи?

Калин

Време е и такива партийни огризки на партии колибри с електорат 1.2% да разберат, че вече са изпаднали от политическата каруца и ще си останат в миманса. Вождове без индианци нямат шанс. Запишете се в клуба на вождовете и си правете анализи помежду си.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Господа, трябва да се започне от някъде!

Борисовци не спят, напредват с АЕЦ Белене. Борисов умишлено прибързано плати реакторите на руската страна и сега изнудва нацията: щом си ги купихме, да ги използваме. С този свръх грабителски проект ще сложат вериги не само на на сегашното поколение, но и на децата и внуците ни. Проектът Демократична България не пречи да се роди или родят и други политически структури. В хода на битката може да изплуват други личности, но в този момент няма по-смъртоносно нещо от политическото бездействие и политическата апатия. 140 г. вече руснаците ни изолират от Европа, 140 г. изпиляват българската идентичност, 140 г. ни ограбват икономически с неравнопоставени договори. Така не постъпват истинските освободители! Само колко българско злато отмъкнаха! Народът е омаломощен, дори не реагира адаекватно на доказателството за намесата на граф Игнатиев в политическото убийство на Апонстола?! А що се отнася до Радан Кънев, той се държа мъжки с бай Хой. И го превъзхожда в много отношения. До появата на нещо по-добро - пълна подкрепа за Демократична България! Всякакво друго поведение е преминаване в лагера на Нинова или Борисов!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.