Както президентът Росен Плевнелиев обяви при представянето на служебното правителство във вторник - то ще номинира Кристалина Георгиева за втори мандат в Европейската комисия. И днес кабинетът го направи.

Всъщност, това бе първото му официално решение, взето на първото му заседание. Георгиева е номинирана не само за член на ЕК, а за заместник-председател на Еврокомисията и върховен представител на ЕС за външна политика (т.е. министър на външните работи).

Въпреки че в момента се счита, че при разпределението на постовете в новата комисия се действа на квотен принцип и постът зам.-шеф на ЕК е отреден на социалистите, новото правителство, обратно на старото, смята, че Кристалина има реални шансове да стане втория човек след Жан-Клод Юнкер.

Причината - в момента течали неофициални преговори за промяна в "квотата" така че в портфолиото на социалистите да попадне важният икономическият ресор, в който се включва и т.нар. единен банков съюз, а постът на зам.-шеф на ЕК да се даде на представител на ЕНП.

За подобна договорка говориха днес след заседанието на кабинета и служебният премиер Георги Близнашки и новият външен министър Даниел Митов.

"Балансите там (в ЕК, б.а.) се променят. Имаме шансове, и то твърде съществени. Ще се опитаме да извоюваме максимална подкрепа", посочи Митов на пресконференция след първото заседание на новия кабинет.

"Това не е кауза пердута, играем за победа. В момента си поставяме за цел Кристалина Георгиева да е първа", посочи и проф. Близнашки.

"Заставаме зад нея. Стига с този политически скептицизъм", посочи още премиерът, визирайки говоренето на досегашните управляващи - че най-високият европейски пост, който България можело някога да заеме е този, който заема в момента бившия вече лидер на БСП Сергей Станишев. Станишев е председател на ПЕС. Според бившия външен министър Кристиан Вигенин пък Георгиева не била подготвена да представлява ЕС навън, защото не била дипломат. Досега не се била изказала по нито една външнополитическа тема.

И двамата отказаха да допуснат възможност Георгиева да не седне на зам.-председателското място. Ако това не се случело, чак тогава сме щели да мислим за какъв ресор на редови комисар можем да я предложим.

Близнашки посочи още, че в лобирането "за" Георгиева се е включил и държавният глава, но не поясни как точно и с кого преговаря Плевнелиев.

Самият Близнашки не изключи възможността да се срещне лично с лидера на евросоциалистите Станишев в търсене на подкрепа за Георгиева. Станишев вече веднъж отказа такава. Публична тайна е, че от "Позитано" 20 възнамеряваха да издигнат Вигенин за комисар.

Като основни претенденти за поста върховен представител по външните работи засега се считат италианската външна министърка Федерика Могерини и полският дипломат номер 1 Радослав Сикорски. Могерини, която отговаря на профила "социалист" обаче няма подкрепата на страните от бившия източен блок. Сикорски (ЕНП) пък се счита за твърде десен. 

В този смисъл Кристалина Георгиева е смятана за по-неутрална. Такова мнение изрази днес и Митов. 

"Тя умее да балансира между всички политически сили на европейско ниво. И това е признато от всички", посочи той.

Че може да има преразпределение в "квотите" намекна наскоро и германският канцлер Ангела Меркел, според която можело да не бъдат спазени предварителните договорки, но ако все пак бъде спазен общия баланс. 

Засега обаче Германия е против предложението Франция да поеме икономическия ресор чрез бившия финансов министър Пиер Московиси. Този еврокомисарски пост се счита за най-важният в ЕК - по-важен и от поста на зам.-шеф на Комисията.