Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Спасителната операция по издирването на Боян Петров официално приключи, съобщиха българските участници в нея. До днес по обед наше време шерпи претърсваха района около лагер 1 и базовия, но не се натъкнаха на нищо, което да води до алпиниста.

По-рано имаше и полет на хеликоптер с трима души на борда, двама от които Кирил Петков и Петко Петков, заминали специално за Катманду за акцията. Тогава бе взето решение да не се правят повече облитания към връх Шиша Пангма (8027 м), в подножието на който Боян е в неизвестност от 3 май. Вече всички възможности са изчерпани. Китайците са уведомили близките на българина, че преустановяват издирването.

Така бе сложен край на мисия, в която участваха към 100 души от няколко държави. И до която се стигна след прецедент - Китай разреши на непалски хеликоптери да летят в района, също така организира операцията на държавно ниво.

Компанията Simrik Air, която притежава хеликоптерите, разпространи снимки с намерените вещи на алпиниста - тениска, инсулин, медицински несесер и т.н. И направи равносметка на мисията.

 

Индийската медия Dream Wanderlust, която следи ситуацията, също потвърди краят на издирването с дълъг пост във фейсбук, в който направи нещо като рапорт.

За жалост Боян не бе намерен. Загубата е огромна, защото той беше преди всичко достоен, земен и свободомислещ човек, който намираше общ език с всеки и не се смяташе за изключителен. Постиженията му в науката и алпинизма са без коментар.

Някои от хората в спасителния екип бяха негови приятели и познати. Неслучайно Кирил Петков днес обърна внимание на това, че личността на Петров е направила възможна безпрецедентна досега акция. Факт е, че тя се забави, но причините са обективни - най-вече неблагоприятното време и сложната административна комуникация. Нямаше как да се реагира по-рано.

Водеща теза сред алпинистите е, че Боян Петров е паднал в пропаст от центатина над лагер 3 (7400 м) - там имало много такива капани, а той е бил сам. По принцип катери сам. Със сигурност е направил опит да качи върха, но не стана ясно дали го е покорил и нещо се е случило на слизане. Не че това е важно вече.

За последно Боян Петров е разговарял с близки и с други алпинисти под Шиша Пангма на 29 април в базовия лагер. Той е забелязан на 3 май с бинокъл от базовия лагер - поне така се твърди.

Унгарската експедиция е вървяла ден след него и се е върнала от лагер 3 в базовия заради бурните ветрове. Липсата на Боян стана официално известна на 7 май от пост на жена му Радослава Ненова във фейсбук. Тя и хората от екипа му са били уведомени на 6 май, когато алпинисти намерили палатката му празна в лагер 3.

Боян Петров покори 10 от 14-те осемхилядника. Той планираше тази и следващата година да качи последните четири.

Коментари

Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

Еверест е гробище!

Не е ли време да се наложи регламент за алпинистите? Например да не тръгват без сателитен телефон... А героизмът нека го оставим на самотните майки от Обеля. Той и без това си е там, но не е обект на медиен интерес.

Всъщност, точно така

Всъщност, точно така поддържат връзка, чрез сателитен телефон, нашият също. Едиственото необходимо е да имат трасьор, който да указва местоположение при издирвателна мисия.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.