Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

И днешният ден в мисията по издирването на изчезналия на 3 май в Хималаите Боян Петров не донесе резултат. Заради лошото време хеликоптерите изобщо не излетяха, като те биха имали проблеми да го направят дори от летището в Катманду, а какво остава за летене на над 5000 метра надморска височина.

Някои от шерпите успяха да се върнат в базовия лагер, но други още не могат да го направят, като вятърът и лошата видимост затрудняват не само оглеждането на набелязаните места, а и самото придвижване.

Според индийската медия Dream Wanderlust катерачите са открили "някои инструменти и материали", за които се предполага, че принадлежат на зоолога. В базовия лагер те ще бъдат анализирани за повече яснота как и къде да продължи операцията.

Вчера в лагер 3 шерпи се натъкнаха на инсулин, шоколад и тениска на покорилия десет 8-хилядника Боян Петров.

Според Диян Петков, който е от екипа на Боян и поддържа връзка със спасителите от София, акцията е към своя край. Причините за това са няколко: Боян липсва вече от много дни, а не беше намерен в и около лагерите 2 и 3, лошото време (прогнозите не са добри и за следващите дни) и молбата на половинката на алпиниста Радослава Ненова да не се рискуват още човешки животи.

А желание не липсва. Днес китайското правителство удължи разрешителното на хеликоптерите за полет, но не се стигна дотам. Някои от шерпите и алпинистите в наброяващата близо 100 души група добре познават Петров и не крият огорчението си.

За днес от две експедиции беше планирана атака на връх Шиша Пангма, който Боян може да е атакувал на 3 май. Те обаче са се отказали, пишат медии в Италия и Унгария.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.