Министърът на околната среда и водите Нено Димов днес връчи на кмета на Каварна Нина Ставрева заповед, с която един от най-красивите плажове по северното Черноморие плажът Болата се изважда от резервата „Калиакра“. Той ще бъде включен в защитена местност „Степите”, което, според екоминистерството, е гаранция, че строителството на него ще е забранено.

 „В петък (11 май) подписах заповедта, която следващата седмица ще бъде публикувана в „Държавен вестник“. С това изпълних желанието на местната общност плажът да бъде изваден от резервата. Процедурата ще продължи с промяна в Закона за биологичното разнообразие, където народните представители ще имат думата”, обясни Димов.

Със своята заповед министърът се съобразил с желанието на местните плажът Болата да се върне на хората от общината, защото те могат най-добре да решат как да го стопанисват и развиват занапред, твърдят от екоминистерството.

Решението било взето след предложение от община Каварна за изваждане на плажа Болата и на паркинга на нос Калиакра от резервата.

След като връчил заповедта на Ставрева министърът посетил село Българево, "за да разговаря с местните хора, които го посрещнаха с благодарност". „Дали говорим за Трън, за Царево, за Генерал Тошево или за Болата, местните са тези, които трябва да имат думата“, заявил той. Според него хората, които живеят на място най-добре знаят как да опазват онова, което имат. „Тук са вашите спомени, вашето настояще и вашето бъдеще. Не е необходимо някой от София да се разпорежда и да ви казва какво да правите“, добавил Димов.

Драмата с плажа е от години заради спорове за собственост между различните държавни институции, вълноломът му започна да се руши, през 2016 г. предприемачи сложиха бариера, ограничаваща достъпа до морето, открито бе незаконно строителство на ивицата. През 2013 г. правителството реши да бъде създаден национален парк "Българско Черноморие", в който да влизат 12 девствени плажа, сред които и Болата. МОСВ трябваше да подготви документите за одобряването му, но това така и не стана покрай смяната на редица редовни и служебни правителство.

Намерението за изваждане на плажа Болата и прилежащата му инфраструктура от територията на резервата "Калиакра" стана известно, след като на 12 март Министерството на околната среда и водите публикува информация за предстоящо обществено обсъждане, насрочено точно месец по-късно – на 12 април, припомня "Дневник". Според съобщението от резервата предстои да бъдат извадени шест имота, с които след това да бъде увеличена територията на защитената местност "Степите".

Започната процедурата е за намаляване на площта на резерват "Калиакра" в землищата на селата Българево и Свети Никола, която засяга и Болата, пътя към него, територията между пътя и плажа, както и брегоукрепителните съоръжения – диги и буни и паркинг.

Паралелно с процедурата за намаляване площта на резервата Министерството на околната среда и водите трябва да предприеме и процедура за увеличаване на площта на защитена местност "Степите" (бившата буферна зона на резерват "Калиакра") със същите имоти.

Като основание за промяната беше посочена липсата в посочените имоти на растителни и животински видове и природни местообитания - предмет на опазване в резерват "Калиакра", в това число: местообитание на тюлен монах, крайбрежни морски екосистеми, характерна степна растителност и животински свят и гнездови ниши на редки и изчезващи видове птици.

С тази процедура строителството на т.нар. временни търговски обекти ще стане много по-лесно, смятат екозащитници. Всичко това бе предшествано от заседание на общинския съвет в Каварна с екоминистъра през август м. г., оказало се закрито за медиите и обществеността. На 13 октомври м. г. е публикувана нова заповед за актуализиране на площта на резервата. В нея плажът "Болата", пътят към него и брегозащитните съоръжения са отбелязани като самостоятелни имоти. Сега предстои да бъде изваден от резервата паркингът за посетителите на нос Калиакра, който ще се превърне в зона с павилиони за търговия. Това, което остава не съвсем ясно, са "бенефициентите" от евентуалната реализация на тези иначе добри намерения. Според хората от с. Българево това са Суджука (вече бившият депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов), Цуци (бизнесменът от Каварна Валентин Николов, съветник на Мартинов), Красимир Гергов, Георг Цветански, еколозите... – всички заедно забъркаха тази каша, твърдят те, отбелязва "Дневник".