На десетия ден от изчезването на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност в Хималаите след опит за изкачване на осемхилядника Шиша Пангма, двама китайски алпинисти и двама шерпи са открили инсулина, използван от българина. Това е станало при претърсването на района около най-високия лагер 3 под върха, съобщава БНР.

 Групата е стигнала на 10 метра от върха, но е преценила, че продължаването е прекалено опасно. През целия път не са открили друга следа от алпиниста. 

Новината потвърди и Деян Петков от екипа на Петров в България.

В днешния ден хеликоптерите, които вчера облитаха района, не са изпълнявали полети, за да не създават опасност за хората, които се придвижваха по склона над лагер 3. Те обаче бяха в готовност да реагират, но това не се наложи.

При първото претърсване сутринта в района около последния височинен лагер под Шиша Пангма спасителите откриха само предмети от стари експедиции. До момента не е намерена и палатката на Петров.

Спасителите ще нощуват на лагер 3. Търсенето продължава и утре.

„Китайският екип е водещ в момента. Има двама шерпа от Непал, които ходят с тях. Те се присъединиха към китайската група и цялата група върви заедно. Няма две отделни групи. Днес цялата група е отишла от кемп 3 до 10 метра преди върха и се е върнала обратно на кемп 3, съобщи алпинистът Кирил Петков пред бТВ.

"По пътя нагоре сутринта се събуждат, оглеждат площадката и виждат инсулиновия кит и продължават нагоре.

Сега ще видим точно какво ще се случи утре. Но моята лична надежда е, че няма смисъл да се ходи до самия връх. По-добре да тръгват надолу и да оглеждат в по-долните части, защото на самия връх няма как някой да оцелее толкова време по никакъв начин", каза още той.

Шерпите, които търсят Боян, ще се качат до най-високата точка утре. Това беше официална информация от "Симрик ер" в ранния следобед.

Катерачите ще останат в последния лагер 3 тази нощ и утре рано тръгват към върха. Очаква се това да им отнеме между 8 и 10 часа, ако времето позволява.

По-рано днес жената на Петров - Радослава Ненова, съобщи в социалните мрежи, че е взела трудно решение спасителите да не атакуват днес върха, тъй като има риск за живота им.

„От Лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда – за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно, не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи”, написа тя.

До момента нямаше никаква следа от Боян Петров, който беше видян за последно на 3 май. В търсенето участват шерпи, китайски планински спасители и специално модифицирани непалски хеликоптери - близо 100 души екип.

И докато издирването на Боян Петров продължава, алпинистът Атанас Скатов слиза надолу към базовия лагер, след като по обед изкачи осемхилядника Чо Ою в Хималаите. По сателитния телефон Скатов е съобщил, че е добре. Това е първо изкачване на връх Чо Ою от българин без използване на допълнителен източник на кислород.