Най-малко 13 души бяха убити, а 41 ранени при бомбени нападения срещу три църкви в индонезийския пристанищен град Сурабая, съобщи Ройтерс. 

Полицията съобщи, че зад нападенията стои семейство, което е сред 500-те симпатизанти на Ислямска държава, които са се върнали от Сирия.

"Съпругът е карал колата, която е съдържала експлозиви и я е забил във вратата на първата църква", описа случилото се говорителят на полицията в Източна Ява Франс Барунг Мангера.

Жена му и двете им дъщери са осъществили нападението над втората църква, а третият храм е бил атакуван от "две други деца, които са карали мотори и са държали бомбата в скута си".

Двете дъщери са били на 12 и на 9 години, а другите две деца, които се смята, че са синове на мъжа, са били на 18 и на 16 години, съобщи местната полиция.

"Този акт е варварски и отвъд границите на човечността, като причини жертви сред членовете на обществото ни, полицията и невинни деца", каза президентът на Индонезия Йоко Видодо, който отиде веднага на мястото на атентатите.

Според индонезийското разузнаване атаките вероятно са дело на свързаната с "Ислямска държава" организация Джемаат Аншарут Даулах (JAD). Тя е планирала да нападне на 11 май полицейски участъци, но тъй като полицията е научила и е била готова да реагира, ислямистите са избрали други цели, каза пред местна телевизия говорител на Националната разузнавателна агенция. Аман Абдурахман, предполагаемият водач на групировката, е подсъдим за нападение през 2016 г. в Джакарта, при което бяха убити осем души, включително четирима ислямистки бойци. 

Не е изключено атентатите да са свързани със затворнически бунт, избухнали неотдавна в строго охранявания затвор в градчето Депок, където се държат заподозрени в тероризъм, предаде ТАСС, цитирайки говорителя на разузнаването. 

Първият взрив е избухнал в католическата църква "Санта Мария", последвали са експлозии в петдесятна и в протестантска църкви, съобщава БТА.
Атаките са били извършени от камикадзета с мотоциклети и автомобили. В една от църквите е била обезвредена заложена в кола бомба.

Сурабая е вторият по големина индонезийски град. 

Индонезия е страната с най-многочислено мюсюлманско население в света и от 2000 година е разтърсвана от атентати, отбелязва ДПА. Християните, много от които са от китайското малцинство, са около 9 на сто от 260-милионното население на страната. 

"Санта Мария" - една от трите атакувани църкви.

Сред атентатите на остров Бали през 2002 г., взели 202 жертви, Индонезия предприе продължителна кампания срещу екстремистите. 
Днешните нападения са най-тежките след атаките срещу църкви, извършени на Бъдни вечер през 2000 г., когато загинаха 15 души, а близо сто бяха ранени, припомня Асошиейтед прес.