"Българската следа" в атентата е абсолютен мит. Това казва италианският адвокат на обвинения за поръчител Сергей Антонов пред Нова тв, точно 37 г. след прострелването на папа Йоан Павел Втори. Джузепе Консоло разказва защо е приел да защитава сънародника ни в така наречения "процес на века" и дали един български държавен служител бил използван като оръжие.

„О, много добре помня този ден! Исторически момент! Макар и в отрицателен смисъл. Помня, че видях по телевизията как извеждат папата от площада във Ватикана. Целият беше в кръв. Тотален шок за целия католически свят. Бях разтърсен”, спомня си проф. Консоло.

Денят започва като всяка сряда, когато папата излиза на площада във Ватикана. Докато дава богословията си на събралите се вярващи, е пронизан от три куршума. Арестуван за покушението е турчинът Мехмед Али Агджа - член на "Сивите вълци". За поръчител на убийството обаче, той посочва българско име. Сергей Антонов. Служител на БГА Балкан в Рим.

„Обади ми се Андреа Пучи - в момента директор на новините на Канал 5 и мой приятел. Каза ми: "Джузепе, чух, че ти ще защитаваш Антонов, потвърждаваш ли ми?" Казах му: "Глупости! Това пък от къде го измисли?" "Ами, така се говори", каза. В онзи момент по-голям абсурд не бях чувал. Никога нямаше да се съглася на нещо подобно! Въпреки че отрекох, 5 минути по-късно телефонът ми прегря! Всички звъняха с този въпрос. Не знам защо решиха, че от всички адвокати в Рим, точно аз съм този, който би поел "процеса на века", както го наричаха”, казва той.

Новината се разнася мълниеносно. Два дни по-късно от посолството ни в Рим се свързват с професор Консоло. Поканата да защитава Сергей Антонов е вече налице. Официално.

„Казах на посланика ви, че предложението му е абсурдно, защото изходът от процеса е ясен още преди да е започнал. Сънародникът ви, чието име тогава дори не знаех, ще бъде осъден. Предложи ми да се запозная със случая и ако имам и най-малкото съмнения, че Антонов е поръчал убийството на папа Йоан Павел Втори, да откажа”, разказва днес адвокатът. Дни по-късно Консоло приема.

Години по-късно, за "българската следа" се говори като за едно от оръжията в Студената война. Говори се за пропаганда на Запада срещу социалистическия лагер. Говори се за милиони германски марки, платени от Германия на "Сивите вълци", за да обвинят руското през българското разузнаване.

Според професорът българска следа няма и не е имало. Той обаче смята, че никой не е стоял зад Али Агджа, той сам е планирал и извършил атентата.

"Папата опита да го убие Али Агджа. Искате да знаете кой стоеше зад него - никой, негова си беше идеята и организация, и изпълнението", казва адвокатът сега. България била обвинена, защото била малка страна, беззащитна, а Антонов  - лесна мишена.

По думите на Консоло процесът срещу Антонов бил "пародия". "Антонов почти не разбираше какво става, постоянно ме питаше кога ще си отиде вкъщи", спомня си италианецът днес.