Вашингтон обмисля да лиши унгарците от правото да пътуват безвизово в САЩ, след като бе разкрита измама, позволила на лица с унгарски паспорти да влязат на американска територия под фалшива самоличност. Това съобщиха вчера унгарски и американски медии, цитирани от Франс прес.

Пропуск в системата за издаване на паспорти в Унгария е довел до пробив в сигурността, заявиха американски представители, цитирани в статия, изготвена заедно от в. "Вашингтон пост" и унгарския уебсайт за разследваща журналистика "Директ 36".

Над един милион души получиха унгарско гражданство след 2011 г., благодарение на процес по ускорена натурализация, въведен от националистическото правителство на Виктор Орбан. Повечето от тези хора са от унгарските малцинства в съседните на Унгария страни.
Според документ на американското министерство на вътрешната сигурност "около 700 неунгарци са получили чрез измама валидни унгарски паспорти", приемайки чужда самоличност. Шейсет и пет от тях са влезли в САЩ и са получили разрешение за тримесечен престой без виза, какъвто се дава на гражданите на 38 страни. Въпреки опитите на министерството да ги намери и експулсира, трийсетина от тях още не са били намерени към края на октомври.

Министерството се бои, че престъпници, по-конкретно ислямистки терористи и руски шпиони, може да са си купили тези паспорти.

Унгария е била предупредена, че може да бъде изключена от програмата за безвизово пътуване, ако не уреди този проблем, пише БТА.