Старата идея Съветът за електронни медии (СЕМ) да започне да регулира и онлайн съдържанието бе реабилитирана днес от новия-стар председател София Владимирова.

Владимирова бе гост в ефира на бТВ по повод преизбирането ѝ вчера начело на регулатора за срок от една година. Отделно, днес парламентът одобри доклада на СЕМ за дейността му за 2017 г. като вместо очакваното "протоколно" гласуване, от трибуната се развихри дискусия за състоянието на медиите у нас и свободата на словото. 

На въпрос трябва ли СЕМ да започне да контролира и онлайн изданията, а не само телевизиите и радиата, както е сега по закон, Владимирова посочи:

"Не бих казала, контрол, бих казала регулация. Но да, Законът за радиото и телевизията е вече доста тясна дреха, защото регулацията трябва да се променя според сектора, който регулира. В случая вие (медиите) сте един от най-бързо развиващите се сектори. Свръхрегулация се получава при електронните медии, обект на закона за радиото и телевизията, а в същото време онлайн пространството стои изцяло извън регулация, а опасните явления всъщност минават основно през там." 

Всъщност, това не е първото изказване на председателя на СЕМ по този въпрос. Още преди година, когато оглави регулаторния орган, тя посочи, че онлайн пространството също трябва да попадне в обхвата на закона. Днес обаче бе по-категорична.

На въпрос това заявка за повече правомощия ли е, тя отвърна:

"Вече спокойно мога да кажа, че отговорът е "да". Доскоро тази тема предизвикваше онази буря от въпроси и разговори за цензура ли става въпрос. Не, не става въпрос за цензура. Твърдя, че няма цензура върху радио и телевизионните оператори, има регулация. Абсолютно убедена съм, че регулацията върху традиционните медии ще започне да отстъпва място върху саморегулацията, защото това е естественият път. Но като цяло в традиционните медии много трудно можеш да видиш негативните явления, които съпътстват онлайн съдържанието - като дезинформация, език на омразата. Случва се, но рядко".

По думите ѝ тенденция в световен мащаб е безкритичният поглед към новината - "това да прочетеш нещо и да го възприемеш без да си зададеш въпроса".

"Традиционните медии обявяват източници и степента на достоверност е висока. В интернет хората все повече възприемат информацията като fast food*", категорична е Владимирова. - "Да, сигурно ще е много трудно. Това не означава, че трябва да спрем да водим този разговор. Напротив, закъснели сме достатъчно много".

Старо, но златно

Идеята регулацията на СЕМ да се разпростре и върху сайтовете и онлайн съдържанието изобщо, не е нова. За последно бе реабилитирана в миналия парламент от заместник-председателя на Народното събрание от Реформаторския блок тогава - Иван Иванов. Иванов предложи медийният регулатор да следи и за съдържанието не само в интернет, но и на печатните издания. 

"Различни сайтове бълват страшно много помия и очернят човешки съдби. Етичният кодекс в печатните медии не е достатъчен. Затова трябва да се помисли за форма на регулация, която обаче да не нарушава свободата на словото. Време е да се отвори този дебат, защото някои медии целенасочено си вдигат тиража, без да се съобразяват с етика и морал", заяви тогава Иванов.  Но от идеята не последва претворяване в реалност.

Желанието на СЕМ се поддържа и в момента от някои депутати от управляващата коалиция, членове на комисията по медии и култура. Но законодателна инициатива в тази посока не е налице, нито пък те публично са артикулирали намерение за такава. 

На парче

В началото на февруари депутатът от ДПС и издател Делян Пеевски заедно с още няколко свои колеги внесе изменения в закона, уреждащ дейността и на печатните медии, с които се посочваше, че се цели изсветляването на финансирането на целия медиен пазар, в т. ч. и сайтовете, както и на разпространението на вестници и списания. Този закон все още не е разпределен за разглеждане в комисии и в пленарна зала. Вместо това Министерският съвет, по предложение на премиера Бойко Борисов, реши, че ще възложи на Комисията за защита на конкуренцията да направи секторен анализ на медийния пазар, а експертна група започна да пише правила за медийна регулация.

Към днешна дата няма информация нито от КЗК, нито за работата на тази експертна група. 

Вместо това председателят на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов (ГЕРБ) коментира пред Клуб Z, че когато МС излезе с предложения, тогава и законът на Пеевски ще бъде разгледан. Щели да се организират широки дискусии, в които ще участват представители на медиите, техни сдружения, СЕМ и т.н., защото едно такова законодателство не можело да се прави на парче.

*fast food - бързо хранене, от англ.