В дните преди протестиращите да свалят от власт ветерана лидер на Армения, руски представители са имали телефонни контакти на високо ниво с лидерите на протеста и управляващия елит, който се бил вкопчил във властта, според трима души, информирани за съдържанието на резговорите. Това съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Многоседмичните демонстрации против корупцията и клиентелизма доведоха вчера до избирането на лидера на протеста Никол Пашинян за министър-председател в драматичен разрив с кръга от кадри, които са управлявали бившата съветска република от края на 90-те години насам.

Разчупвайки шаблона на предишни народни бунтове в бивши съветски републики, най-вече кървавото въстание в Украйна през 2014 г., Москва не подкрепи управляващия елит или правото му да използва сила, за да смаже протестното движение.

За разлика от своите аналози в Украйна Пашинян заяви, че не планира да извади Армения от орбитата на Русия и предприе стъпки, за да увери Москва по този въпрос, включително чрез директни контакти, казаха двама от източниците.

По време на протестите Пашинян е разговарял с руското посолство в Ереван и със служител от руското външно министерство в Москва, според един от лидерите на протеста - Армен Григорян, и бизнесмен, близък до кръга на Пашинян, който не пожела да бъде назован.

"Работихме с тях", каза Григорян, имайки предвид руските представители.

По думите му лидерите на протеста са обяснили на Москва характера на своето движение и че няма да бъде в интерес на Русия тя да го блокира. Руското външно министерство не отговори на молбата за коментар.

По улиците поддръжниците на Пашинян бяха насърчавани да използват само арменски национални символи -  съзнателно скъсване с украинския бунт, който разгневи Москва, като си присвои знамето на Европейския съюз.

От другата страна на конфликта Серж Саркисян, лидер на Армения в продължение на десетилетие, също е имал контакт с руски представители, борейки се за оцеляване според дипломатически източник, настоял за анонимност.

През 24-те часа преди Саркисян да подаде оставка като министър-председател на 23 април, той е разговарял по телефона с официални лица в Москва, каза дипломатическият източник. Той не разкри съдържанието на разговорите.

Влиянието на Русия не беше единственият фактор в арменската революция. Погрешни ходове на Саркисян и енергията на протестното движение изиграха критична роля. Контактите с Русия обаче помагат да се обясни как Армения успя да свали лидерите си без насилие или проточена конфронтация с полицията.

Ройтерс не откри доказателства Русия активно да се е намесила в събитията в Армения. Всъщност решението на Москва да не го направи може би е било достатъчно, за да наклони везните в полза на протестиращите.

Телефонните разговори сащо така подчертават как външната политика на президента Владимир Путин, целяща да възпре навлизането на Запада в руската сфера на влияние, е превърнала Кремъл във фактически балансьор на властта в части от бившия Съветски съюз. 

Броени минути след избирането му от парламента за министър-председател Пашинян каза, че се надява скоро да се срещне с Путин за разговори и е получил приветствено писмо от руския лидер по случай избирането му, съобщи Кремъл.

Без знамена на Европейския съюз

В арткафе в центъра на Ереван приближеният на Пашинян Григорян си спомня как в началото на протестите малцина са си представяли, че те ще доведат до революция. Не повече от 150 души се събраха на първия митинг срещу Саркисян в Ереван на 21 март, каза той.

Движението възприе някои новаторски подходи. То не беше свързано изрично с политическа партия. Използва социалните мрежи, за да се организира. Привлече млади хора, повечето от които преди не са били замесени в политиката.

Движението използва хумор и сатира. То например организира пародийна кампания за набиране на средства за пенсионен фонд за Саркисян. Разпространи карикатура с фотошоп на Саркисян като глупав герой от детски анимационен филм от съветско време.

Използва и директно действие.

"Няма нужда от много хора, за да се блокира пътят, и ние така започнахме", каза Григорян.

И от решаващо значение - движението запази фокуса върху вътрешнополитическите проблеми и стоя надалеч от геополитическите теми, които доминираха в антируския Евромайдан в Украйна през 2014 г. 

"Научихме от Евромайдана, че една революция не бива да има международен дневен ред", заяви Григорян.

Той каза, че не са били давани изрични инструкции на поддръжниците да не развяват на митингите знамена на ЕС или САЩ, но отбеляза:

"Като цяло се подразбираше, че ще има само арменски знамена на нашите протести."

Телефонни разговори с Москва

Към 22 април протестите бяха нараснали като снежна лавина под напора на обществения гняв, че Саркисян се премества от президентското в премиерското кресло, за да заобиколи конституционните ограничения на мандатите и да разшири контрола си върху властта.

Десетки хиляди излязоха на протест в Ереван, блокираха улици и организираха седящи стачки. Саркисян не планираше да се оттегля на този етап. Той си тръгна демонстративно от среща с Пашинян минути след началото й, като заяви, че няма да се поддаде на "изнудване". Същия ден полицията задържа трима опозиционни лидери, включително Пашинян, заедно с около 200 протестиращи.
И все пак на следващия ден Саркисян смени посоката и подаде оставка като премиер.

През 24-те часа между двете събития Саркисян водил интензивни разговори със собствените си съюзници и служители. Те обсъждали възможността да се въведе извънредно положение, което би предоставило на службите за сигурност по-големи правомощия да използват сила срещу протестиращите.

"Имахме две възможности: парламентът можеше да въведе извънредно положение в страната или Серж Саркисян да подаде оставка", каза Едуард Шармазанов, депутат от Републиканската партия и заместник-председател на парламента. "Обявяването на извънредно положение нямаше да реши проблема, а само да го отложи", каза той.

През същия отразък от време, докато вътрешните обсъждания продължавали, Саркисян се допитал до Русия какво да прави по-нататък, каза дипломатическият източник.

"Той претегляше всички аргументи "за" и "против" и доколкото знам, освен това проведе няколко разговора с хора в Москва", каза дипломатическият източник за Ройтерс.

Бизнесменът, приближен на Пашинян, каза, че според негови източници в Републиканската партия Саркисян е разговарял с руски официални лица през този период.

Скоро след това Саркисян се оттегли, отваряйки пътя за опонентите си да вземат властта. В заявлението си за оставка написа: "Аз сгреших."