Резкият завой на лидера на "Воля" Веселин Марешки към антинатовска и проруска риторика продължи и днес в сутрешния блок на бТВ. Дни, след като Марешки обяви, че ще инициира референдум за членството на България в Алианса (което няма как да стане по закон - б.р.), днес той обяви, че българският национален интерес щял да бъде по-добре защитен от Русия, отколкото от НАТО. Аргументът - ситуацията в... Сирия.

"Ще попитате - ако не сме НАТО - с кой? Следете какво става в Сирия. Русия е на страната на законнно избраното правителство там и правителството си остава. Говоря само с факти. Значи Русия може би е по-голям фактор и повече може да защити българския национален интерес, отколкото НАТО".

Марешки не доразви мисълта си каква точно е връзката между националния интерес на България, ситуацията в Сирия, която е в гражданска война от години, и подкрепата на Москва за режима на Башар Асад. Но пък защити идеята си за референдум за НАТО, цитирайки... Роджър Уотърс, който дръпна политическа реч по време на концента си в София миналата седмица.

"Великият музикант, създател на "Пинк Флойд" (Марешки не спомена името му - б.р.) се обяви срещу НАТО и всички български зрители в залата бурно го аплодираха. Българите никой не ги е питал да влизането в НАТО и е време да ги питаме."

В речта на Уотърс не се споменава НАТО, но имаше остра критика към президента на САЩ Доналд Тръмп и част от лидерите на Европа - в частност на Великобритания и Германия, които се опитвали да вкарат западния свят във война с руснаците.

Алиансът се оказа "виновен" и за състоянието на армията ни, стана ясно още от изложението на лидера на "Воля".

„След 14-годишно членство в НАТО, според думите и на президента, и на военния министър, армията е в тотална разруха и в невъзможност да изпълнява своите функции. Ако това е наследството от нашето 14-годишно партньорство, не е ли време да преразгледаме това наше членство и да видим дали няма по-добри решения”, попита той.

Нито президентът  Румен Радев, нито военният министър Красимир Каракачанов са казвали, че армията е в "тотална разруха", още по-малко са обвързвали състоянието на армията с членството на страната в Алианса.

Лидерът на "Воля"  обяви още, че страната ни няма интерес от купуването на нови 8 самолета ва Военновъздушните сили, "които утре няма кого да пазят, защото България се стопява", а парите трябвало да отидат за "политики за младите българи". Марешки даже има идея как да се инвестират част от парите за изтребители:

„Със 100 милиона лева от тези 4-5 милиарда, които искат да дадат за 8 самолета, може да се направи държавна верига от бензиностанции, която да оставя във всяко едно семейство между 1000 и 5000 лв. годишно”, отбеляза лидерът на „Воля”.

Марешки заплаши още, че ако бъдат купени нови самолети за военната авиация, той и "Воля" щели да поискат оставката на Красимир Каракачанов и щели да оглавят протестни действия.

Лидерът на "Воля" същевременно постави оценка „4 и нещо” за кабинета „Борисов 3” за първата година от мандата му.