Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Тоя номер с референдумите вече се изтърка, а на Веселин Марешки му се играе на политика. И Христо Ковачки искаше, ама не повтори - остана си с групата на Български демократичен център в 43-ия парламент. Не е ли по-добре бизнесмените да си играят на футболни отбори в свободното време? 

Шегички, каза президентът Радев в коментар за предложението на Марешки - референдум за излизане от НАТО. Защо така прави варненският бос - със сигурност не съпругата му рускиня е повлияла. Дори Волен Сидеров вече не говори, че участието в НАТО е голяма измама и България може да поддържа неутралитет, а политкоректното отпреди десетина дни - няма нужда да излизаме от ЕС и НАТО, те сами ще се разпаднат. 

Властта опитоми Сидеров, когото в първия кабинет на ГЕРБ Яне Янев нарече "пудел на Борисов". Премиерът, известен кучкар, по правило селектира пудели за политически поддръжници (явни или тайни). Освен това винаги може без един пудел, защото наоколо тичат и приятелски махат с опашки други. А през февруари герберът Делян Добрев допусна, че "Атака" може да бъде заменена с "Воля", така и така били със сходен брой депутати, та се наложи Цветан Цветанов да лови бримките по коалиционната плетка.

Ето три съображения защо инициативата на Марешки и "Воля" е куха черупка. И един пирон.

1. Позициониране в патриотично-националистически-популисткия бранд. Ясно е, че това иска Марешки. Видял е, казали са му - това е тренди, гледай как избирателите се тълпят, все едно им предлагаш торбички с евтини лекарства. Проблемът е, че на тоя клон станаха много... врабци. "Атака", ВМРО, НФСБ, БСП, сега и "Воля". Досущ като китайската стена по българското Черноморие - всички нови постройки се сливат в една.

Нов бранд е нужен. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов с неговия консерватизъм, увит в трикольор, върви повече - вдясно, но не крайнодясно, твърдо родолюбие - мека русофобия. Дали в тази ниша не се прицелва и Слави Трифонов и бъдещата му формация ще разберем през септември, когато ще е ясно Трифонов шоу или политика ще прави.

Дали защото миналата есен на Марешки му щукна, че иска да обединява дясното, но избра да се позиционира до крайнодесните в Европа - Марин льо Пен, Герт Вилдерс и др., обединени в Европа на нациите и свободата в Европарламента. Което е в разрез с политическото му поведение на колаборационист с властта и липса на национализстъпления - например нападение над молещи се в джамия или граждански обиск на някой клек в търсене на дрога.

2. Борба за рейтинг и избиратели предвид изборите догодина (през май европейски -  а вероятно и предсрочни парламентарни, и наесен местни). Референдум за излизане от НАТО няма да вдигне особено котировките на "Воля". По-добре да бяха поискали референдум за палмовото масло и сухото мляко в млечните продукти. Освен че всеки го разбира и има мнение, ще увеличи продажбите на инхибитори на протонната помпа в аптеките.

"Воля" няма ясна политическа физиономия в парламента и в политиката изобщо - известна е като "партията на Марешки", така както БДЦ беше "партията на Ковачки". Референдумът няма да помогне за това. Но дори и да не влезе в следващ парламент, партията на Марешки успя да се сдобие с двама членове в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), единият взет на концесия от партията на Ковачки.

До края на 44-ото НС, когато и да е той, политическото формирование на Марешки може да се сдобие с още няколко кресла (има и член на ЦИК от м.г.). Същински бичи пазар, нали. Особено ако пробие и със законопроекта за изборните комисии и получи право на представителство. Промените предвиждат право на членове в районните, общинските и секционните избирателни комисии да имат само представители на парламентарно представени партии, и да бъдат лишени от такова тези, които са излъчили евродепутати.

 
3. Предложение за излизане от военен блок в период на нестабилност и нестихващи конфликти в света е лоша идея. Не защото премиерът Борисов не спира да обяснява как едва ли не утре ще избухне Гоооолямата война - хората са стресирани от прекалено много заплахи и подкрепят стабилността, гарантирана и от членството в Алианса.

Но тук има един друг любопитен момент - анонсираното предложение за референдум за излизане от НАТО в действителност помага... точно на Борисов, който на няколко пъти вече се разколебава за заделянето на повече средства за разходи за отбрана. Той винаги може да каже на партньорите в северноатлантическия пакт: "Вижте сега, по-кротко с тия искания, защото виждате какви са настроенията!"

 

А сега прочетете това:

  • Използване на съвместни формирования, учения и инфраструктура на НАТО за увеличаване военните възможности на Българската армия и укрепване ролята на НАТО като основен външен гарант за сигурността на България;
  • Укрепване и задълбочаване на стратегическото партньорство между България и Съединените щати във всички области;
  • Развитие на устойчиви двустранни и многостранни отношения на Балканите чрез провеждането на предвидима, открита и отговорна външна политика на сътрудничество и добросъседство, с водеща роля на страните членки на ЕС и НАТО;

От управленската програма на партия "Воля" е.

*Заглавието е вдъхновено от предизборния слоган на партия "Воля": Кажете им го в очите, ако имате ВОЛЯ!

Коментари

Калин

Марешки ще изчезне от политическия мир още на следващите избори.Така че ще се държи за парламента до последно. Никога няма да гласува против този парламент, защото много добре знае,че излезе ли от него, ще го гледа само по телевизията.

Не е много ясно защо каката беснее.

Приказките на Марешки преди и след изборите са в унисон. Той мотивира искането си да излиза от НАТО, защото от НАТО искат да даваме 2 процента от БВП за да пазаруваме оръжия от Щатите. През далечната 2014, когато програмата е писана, приказките на крайните неоконсерватори, повтаряни от Тръмп за това, че Европа трябва да си плаща за "привилегията" да е американски щит срещу Русия още не бяха на мода, напротив, твърдеше се, че нашата отбрана можем изцяло да я оставим на НАТО, а тогавашния министър на отбраната научаваше за дислокацията на американски танкове у нас от Ню Йорк Таймс. Днес е 2018, обстановката се промени, Щатите искат пари и позицията на меркантила Марешки - заедно с нея.
 's picture

д-р Петрoff

Липсата на Воля

в следващия парламент е лесно предвидима. Когато са на руска издръжка ( льо Пен се кредитира от Русия) всичко искат референдуми за напускане на НАТО. Някак си няма да се върже, да се изтъпани там Марешки и да се обяви за референдум за палмовото масло в млякото. Прибра си се в България и вече мирно и тихо не поиска референдум.... Даже и за млякото. За такива референдуми се иска Воля, а Марешки е от трубадирите на властта. Хареса ми идеята да се свърже светлата идея на Марешки с популистките изказвания на бат' Бойко за несъгласия с 2% за отбрана. Той доста на предна във военната наука и дори поиска да има специализация на всяка страна по отделно в рамките на НАТО.... Каквото и да означава това.
 's picture

Питащият

Магарешки има поддържаща роля

Политическият инженеринг нещо не върви напоследък . Борисов се износи , а заместник не се появи в политическото шоу . Сценаристите се изчерпаха , продуцентите нервничат защото ако не се намери новият "спасител" новото мюре , публиката ще ги освирка и ще си тръгне . Залогът е много голям , а изборите ще са скоро след като приключи европредседателството .

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.