"Наш синовен дълг е да пазим паметта на всички, които не се завърнаха от бойното поле. На тях дължим признание и преклонение".

Това заяви държавният глава Румен Радев, който участва в тържествена възпоменателна церемония на българското военно гробище "Ново село" в Република Македония. Той пристигна там веднага след парада за Гергьовден в София.

Радев бе посрещнат от македонския си колега Георге Иванов и поднесе венец в памет на загиналите български воини през Първата световна война.

 

"На това място са събрани костите на 71 български войници. Не само тук, но и още на стотици подобни места лежат синовете на България, които загинаха във войните за освобождение и национално обединение", заяви държавният глава.

"Добрите традиции на съвременна Европа повеляват държавите, които дори са воювали една срещу друга, да почитат заедно своите мъртви, изпращайки послания за помирение и единство", каза още той.

И отбеляза със задоволство, че този цивилизован дух на единство и помирение намира все повече място и на Балканите.

 

 

 

"В продължение на десетилетия бяхме свидетели как паметници и гробове на български офицери и войници извън пределите на днешна България ставаха жертва на политически домогвания и бяха разрушавани, взривявани, изравнявани със земята, поругавани", отбеляза президентът.

По думите му днес времената са други благодарение на активните действия за сближаване и засилване на взаимодействието между двете държави и широкото одобрение на тези действия от страна на гражданите от двете страни на границата.

"Високо ценим заявената готовност от страна на Република Македония за възстановяване и опазване на българските войнишки и офицерски паметници и гробове", допълни Румен Радев.

Той потвърди отново готовността на българската страна да оказва всестранна материална и експертна подкрепа в този процес.

Заупокойна молитва за загиналите воини беше отслужена от Скопския архиепископ Стефан и Струмишкия митрополит Наум.