Ако изборите бяха днес 25,4% от хората биха гласували за ГЕРБ, 12,5% за БСП. Реформаторският блок взема 7 на сто от гласовете, ДПС - 4,5%. С шансове за парламента са още "България без цензура" и в някаква степен "Атака".

Така изглеждат електоралните данни от национално представително изследване на "Отворено общество", проведено между 16 юни и 6 юли 2014 г. сред 1167 души.

От института уточняват, че тъй като подобен тип изследване се провежда веднъж в годината, е трудно да се сравняват промени в нагласите в рамките на по-кратки периоди. Факт е, че подкрепата за ГЕРБ остава на нивата отпреди година, докато при БСП има спад от 10 на сто. Данните за ББЦ са преди от коалицията да си тръгне ВМРО. Не е отразено и как ще се отрази на резултата на НФСБ коалирането с партията на Красимир Каракачанов. Центробежните тенденции в ББЦ и скандалите, които съпътстват партията също ще се отразят на електоралната й подкрепа, но не това не е докрай отразено в данните. Последните събития в Реформаторския блок, свързани с оставката като говорител на Радан Кънев, също биха могли да повлияят на резултата на дясната коалиция.

Социолозите от "Отворено общество" предлагат и профил на избирателите на отделните партии. "Може да се каже, че ГЕРБ е партията на младите, живеещите в областните градове и образовани българи. От гледна точка на социалния статус на лицата, които биха гласували за ГЕРБ, тя изглежда като типичната дясна партия", твърдят експертите от "Отворено общество".  По-високите нива на подкрепа за БСП са сред хората над 60 години, живеещи в малките  градове и селата, с основно или по-ниско образование.  Привържениците на реформаторите са хора, които живеят в София, с висше образование, които работят или са домакини. 

 

Мръсна дума ли е коалиция?

Повечето българи са се уморили от коалиции, въпреки че възможностите за еднопартийно управление изглеждат почти илюзорни към момента. Над половината от анкетираните - 52 на сто - заявяват, че не биха подкрепили коалиционно управление. 47 на сто са готови да преглътнат няколко партийна власт.  Интересно е как се разпределят силите при възможните партийни партньорства. Електоратът на ГЕРБ подкрепя в най-голяма степен коалиция с Реформаторския блок. Следваща по приемливост е коалицията ГЕРБ, РБ и АБВ, но разликата с подкрепата за първия вариант е 30%. 

Симпатизантите на БСП харесват най-много коалиция заедно с... ГЕРБ. Следват вариантите БСП с ББЦ и БСП с АБВ.

Изследването поне донякъде дава отговор на най-мъчителния въпрос напоследък и разделителна линия вътре в Реформаторския блок - колко приета може да е коалиция РБ и ГЕРБ. Според данните електоратът на реформаторите дава най-голяма подкрепа за подобна комбинация. 34% от гласоподавателите на петте десни партии са за коалиция РБ и ГЕРБ.

"Двете основни възможности за коалиция са между ГЕРБ и РБ, както и ГЕРБ - БСП", твърдят от "Отворено общество".

Работещите, живеещите в София, с висше образование и относително висок доход биха били сред основните поддръжници на евентуална коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок. Докато за втората комбинация между ГЕРБ и БСП профилът на лицата рязко се променя. Това са предимно пенсионери, жители на малки градове или села, както и хора с начално или по-ниско образование, обясняват социолозите.

ДПС не е сред желаните партньори в нито една от схемите. Движението не е харесвано нито от доскорошните си съуправници от БСП, нито от спрягания като проектопартньор ГЕРБ след сближаването от последните дни на 42-ия парламент между двете партии.

 

 

Голямата дилема - повече права или икономическа стабилност

За анкетираните дилемата остава - 47 на сто смятат, че биха пожертвали част от свободите за сметка на повече ред и сигурност, и развита икономика. 35 на сто са на обратното мнение, отговарят категорично "не" на възможността да се ограничат правата им. Очаквано икономическата сигурност е по-важна за хората над 60 години, а най-малко склонни към подобни компромиси са най-младите - 18-30 г.