Изявлението на чешкия президент Милош Земан за новичок бе посрещнато със задоволство от Кремъл.

То говори красноречиво за несъстоятелността на обвиненията на Великобритания към Русия. Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Повод за коментара му бе изказване на Земан пред чешката телевизия "Барандов". Той заяви, че в страната му е било произведено и съхранявано незначително количество от нервнопаралитичното вещество.

"Думите на Земан потвърждават абсолютната провокационност и авантюристичност на цялата история със семейство Скрипал", каза Песков за отравянето бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в град Солсбъри на 4 март.

Шефът на кремълската пресслужба също така допълни, че Земан не е съобщавал, че в Чехия е произведено същото вещество, с което са били отровени бащата и дъщерята.

"Ние с голяма доза сигурност изказвахме предположението, че това вещество е можело да се произвежда в други държави по света, най-вече в страни, които, както те твърдят, разполагат с противоотрова, и навярно също са произвеждали това вещество или са притежавали някакви количества от това вещество", каза Песков.