ЦСКА-София риторично попита "Това ли е феърплей?" с декларация, осъждаща контузията на Фернандо Каранга от Тиам ("Левски") по време на дербито в сряда за Купата на България.

"Червените" наричат грубата проява на Тиам "терористичен акт". И са на мнение, че влизането на халфа на "Левски", довело до директен червен картон, е било напълно умишлено. След срещата в социални мрежи се появи пост от запалянковски форум на "сините", в който се прогнозира умишлена контузия на Каранга с цената на изгонване.

Това било публикувано два дни преди срещата.

ЦСКА-София изразява възмущение заради наказанието на играча на "Левски" - лишаване от състезателни права за един мач. Клубът призовава "властите в България да се сезират за инцидента".

Днес се чака повече информация за това дали Каранга ще бъде опериран. Ядрено-магнитният резонанс е показал частично разкъсване на вътрешна връзка на коляното. Все още не е ясно колко време ще отнеме възстановяването на нападателя.

Вижте позицията на ЦСКА-София за случката с Тиам и Каранга по време на полуфиналния реванш за Купата:

"Армейци,

през годините ЦСКА се е опитвал винаги да решава мачовете си по спортно-технически начин. Ние сме налагали волята си с футболни средства, разчитайки на качествата на нашите футболисти. И имаме особена непоносимост към грубия футбол. Състезателите на ЦСКА ще останат като едни от най-техничните в историята на футбола ни, като едни от най-коректните.

Затова не можем и няма да приемем срещу ЦСКА да се излиза на терена с мисъл да се осакатяват играчи, да се чупят крака. Каквото деяние видяхме в реванша с "Левски" за купата. Там състезател на съперника влезе по особено жесток начин в краката на Фернандо Каранга с единствената мисъл да му причини тежка контузия, да го извади от игра за възможно най-дълго време. Записите на ситуацията, снимките от нея показват, че през цялото време на сблъсъка състезателят на "Левски" цели само и единствено осакатяването на Фернандо Каранга.

След края на срещата с възмущение прочетохме в не една и две медии, че 2 (ДВА) дни преди срещата хора от съперниковия лагер са се хвалели, че Каранга ще бъде осакатен още през първото полувреме дори с цената на червен картон? Това ли е феърплеят, за който говорим? С такива терористични актове на зеления терен ли ще възпитаваме в децата любов към футбола? И това ли е смисълът на играта - да се цели не победа на съперника, а физическото унищожаване на най-резултатния му футболист?

Напомняме, че в мачовете с "Левски"-София става рецидив футболисти да нанасят особено тежки контузии на наши футболисти. Не е нужна много памет, за да си спомниш как Дъстли Мюлдер контузи тежко Антон Карачанаков, а преди него Петраш направи същото с Коста Янев.

ПФК ЦСКА настоява властите в Република България да се сезират за инцидента с Фернандо Каранга, при който той бе умишлено осакатен, и да проверят има ли подбудителство към такова престъпление, откъде идва поръчителството, както и какви са хората, разпространяващи информация за него 48 часа преди инцидента."

Самият Каранга излезе с написано на български обръщение в социалните мрежи - асът благодари на феновете на "червените" за подкрепата. В сряда се случи нещо доста по-лошо за бразилеца, освен контузията - почина майка му.

"Искам преди всичко да благодаря за стотиците съобщения, които ми изпратихте! Благодаря ви за подкрепата, тя ми даде сили да преодолея болката от загубата на мама и травмата в сряда! За съжаление, ще отсъствам за известно време от терените, но нямам търпение да се раздавам за най-великата публика! Благодаря ви за всичко, показахте защо ЦСКА е повече от клуб!

Напълнете стадиона на 5 май, няма нищо по-хубаво от това да покажем тогава, че червената общност е едно цяло! САМО ЦСКА!", пише Фернандо Каранга.