Водата  на река Скът бавно се оттича от Мизия, но оставя след себе си тонове кал и тиня. Вчера водата спадна с 60 сантиметра, тази нощ с още 40. Бедственото положение остава.

Това съобщи в сутрешния блок на БНТ кметът на потопения град - д-р Виолин Крушовенски.

Проблемът в момента е, че наводнените участъци се заблатяват и това притеснява хората. По улиците все още плуват умрели риби, птици, добитък и се носи ужасяваща миризма, предаде и кореспондентът на бТВ.

Екипите на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) работят на терен още от петък, увери Хрисен Павлов от регионалната дирекция на агенцията. По думите му всички мъртви животни ще отидат в екарисажа. 

"Задачата ни е да събираме умрелите животни възможно най-бързо. В условията на топлината и влагата е възможно в рамките на следващото денонощие да започнат първите вирусни процеси в труповете. Извозваме животните с военни и с гражданска защита", обясни Павлов.

Жандармерия охранява наводнените домове, заради притесненията на местните, че къщите им ще бъдат нападнати от мародери.

Според червената депутатка Корнелия Нинова, която бе на мястото на бедствието в първите му часове, щетите е можело да бъдат по-малки, ако хората се реагирали навреме.

"Имаше много хора, които отказваха да напуснат домовете си до последно. И през нощта, при голямата вода, не искаха да се евакуират", разказа Нинова. 

Тя разказа още, че кметът й се обадил по телефона с молба за съдействие за разрешение да се скъса дигата на реката между Мизия и Сараево. 

"Когато пристигнахме в Мизия вече се работеше. Мирослав, собственик на земеделските земи до дигата, вече копаеше със собствената си фадрома и с риск за собствения си живот. Оттам изтече много вода", посочи Нинова по повод твърденията на някои жители, че дигите не са били разкъсани, за да не залеят земеделски земи, а държавата осъдена от производителите за унищожаване на реколтата. 

"Искаме пълно разследване, без политизиране. Истината трябва да се знае и ако има отговорни да си понесат вината", заяви Нинова.