Демонстрантите в Армения искат коренна промяна на политическата система в страната и не се задоволяват с оставката на премиера Серж Саркисян, предаде Ройтерс.

Протестите продължиха и днес. Те започнаха близо две седмици. жителите на Армения се вдигнаха срещу шуробаджанащината и корупцията в страната.

Опозиционният водач Никол Пашинян, който е фаворит за следващ премиер, настоява управляващата партия да "капитулира". Очаква се парламентът в Ереван да избере следващия ръководител на правителството на 1 май.

Междувременно Русия, останала досега настрана от кризата, започва да се очертава като посредник, предаде АФП.

Вчера Пашинян заяви на митинг, че тя няма да се меси в арменската криза. Той получил уверенията за това в руското посолство в Ереван, където бил приет.

Днес вицепремиерът Армен Геворкян пристигна в Москва за "работни консултации" и се очаква тази вечер да се върне в страната.

На посещение там е и външният министър Едуард Налбандян, придружаван от парламентарна делегация. Според ТАСС се очакват негласни преговори и срещи на високо равнище във връзка със ситуацията в Армения.

Самият Никол Пашинян изтъкна, че е готов да стане премиер на страната, отбелязва ройтерс. Ако го изберат, той иска да реформира избирателната система, за да бъде гарнирана нейната прозрачност. Това трябва да стане преди парламентарните избори.

Президентът Армен Саркисян заяви днес, че в историята на Армения е отворена нова страница. Той призова депутатите да помонат за преобразяването на държавата, като същевременно спазват настоящата конституция.