Полицията в Калифорния арестува бивш полицай, за когото се смята, че е извършил серия от убийства, изнасилвания и грабежи през 70-те и 80-те години на миналия век.

Заподозреният е 72-годишният Джоузеф Джеймс Дианджело, казаха властите в Сакраменто. Той е живеел в района и е бил идентифициран след нови усилия на разследващите, съобщи Би Би Си.

Арестуваният Дианджело. Снимка Полицията на Сакраменто.

Полицията смята, че т. нар. Убиец от Голдън Стейт е отговорен за 12 убийства, 51 изнасилвания и над 120 грабежа.

Дианджело е задържан за четири убийства - на Брайън и Кейт Маджиори в Сакраменто през 1978 г., и на Чарлийн и Лаймън Смит във Вентура през 80-те години.

Една от къщите на жертвите. Снимка ФБР

Според прокурорите ще има най-вероятно и още обвинения.

Шерифът на Сакраменто Скот Джоунс обяви пред медиите, че полицията е следяла заподозрения и е използвала негова ДНК, за да го свърже с престъпленията. След като съобщи за ареста прокурорката на Сакраменто Ан Мари Шуберт каза: "Отговорът винаги е бил в Сакраменто. Намерихме игла в купа сено, тя е била точно тук". 

Преди две години ФБР предложи награда от 50 000 долара на всеки, който може да помогне за разрешаването на случая.

Джоузеф Джеймс Дианджело водел обикновен скромен живот на тиха улица в предградията на града, той е бивш полицай с пораснали деца, който бил "много изненадан", когато го арестували.

Много от участниците в разследването помнят детайли от събитията преди десетилетия.

Заподозреният като сериен убиец бил арестуван в къщата си в предградията на Сакраменто и то бил "много учуден".

"Всеки се страхуваше", каза специалният агент от ФБР Маркъс Кнутсън, който е роден и израсъл в Сакраменто, когато преди две години обяви наградата за информация за убиеца. Той си спомня как повечето хора спели с пушки, купували си кучета. "Хората бяха притеснени и с право. Този човек тероризираше общността в града и околностите му. Той извърши ужасни неща", добавя агентът на ФБР.

Какво е известно за обвинения

Според местни вестници Дианджело живеел с дъщеря си и внучката си в едно от предградията на Сакраменто. Бил е уволнен от полицейското управелние на Обърн през 1979 г., след като бил уличен в кражба от магазин. Според полицията много е вероятно той да е извършил престъпленията, докато е бил още полицай. Също така е работил като полицай в Ексетър, Калифорния - от 1973 до 1976 г. По това време там са били извършени редица престъпления.

За Убиеца от Голдън Стейт, известен още като Изнасилвача от Ийст Ейрия, се смята, че е извършил изнасилвания и убийства между 1976 - 1986 г., убивал е жени и момичета на възраст между 12 и 41 години. Той нахлувал посред нощ в домовете на жертвите, завързвал и изнасилвал жените. Преди да избяга вземал пари в брой, скъпоценности и т. н.

Последният случай на Убиеца от Голдън Стейт е убийството и изнасилването на 18-годишна жена в Ървин, Ориндж Каунти, през май 1986 г. 

Според разследващите "царството на терора" започва от Сакраменто и стига до Сан Франциско и след това до централна и южна Калифорния. Връзките между случаите се установява чрез съвпадение на ДНК проби.

Как се разплита случаят

Полицията започва да прави връзка между убийствата през 1999 г., когато детективите от отдел "Убийства" в Ориндж Каунти използват ДНК, за да свържат убийство, извършено в Ървин с други девет в районите на Ориндж, Вентура и Санта Барбара, съобщава ABC. Генетичните доказателства по-късно са използвани да свържат същия заподозрян с поредица от изнасилвания в Северна Калифорния.

Въпреки че за серийните убийци не е обичайно да спрат, полицията смята, че Дианджело е прекратил убийствата и изнасилванията след 1986 г. или поне разследващите нямат основания да смятат, че той е извършил нови престъпления след тази година. 1986 г. е годината, в която учените създават метод за идентифициране на изнасилвачи чрез следи от ДНК-то им.

Според екпертите Дианджело, който е учил криминално право, вероятно е знаел за откритието. Възпитаникът на средното училище във Фолсъм и ветеран от Военноморските сили на САЩ, служил във Виетнамската война, изглежда се установил на едно място и започнал кротък и скромен живот в предградията в къща с три спални.

27 години той работи в складове, които снабдяват със стоки супермаркети в Розвил, предградие на Сакраменто, пенсионира се миналата година.

"Никое от неговите действия не ни е накарало да подозираме негова връзка с престъпленията", казаха от компанията, в която е работил той в специално изявление.

Според съседите той се грижил много за къщата си, тя била винаги боядисана, ливадата отпред - окосена. Но бил известен с гневните си изблици.