Френският президент Еманюел Макрон бе посрещнат в сряда с бурни овации в американския Конгрес, където бе поканен да произнесе реч, предаде Ройтерс.

Това стана в последния ден от официалното му посещение в САЩ. В речта си, произнесена на съвместно заседание на двете камари на Конгреса, Макрон представи своята визия за света и за френско-американските отношения.

В пленарната зала дойдоха стотици членове на Камарата на представителите и Сената. Те посрещнаха топло госта, станаха на крака и му ръкопляскаха в продължение на 3 минути. Някои от конгресмените дори скандираха "Да живее Франция!".

Френската първа дама Брижит Макрон дойде в пленарната зала няколко минути преди съпруга си и също бе аплодирана от парламентаристите, които станаха прави.

"Чест е за Франция, за френския народ и за мен да бъда приет в това светилище на демокрацията, където е написана толкова много от историята на САЩ", каза Макрон на английски език в началото на речта си.

Той припомни, че Франция и САЩ имат една много специална връзка. Като говори за нея, Макрон се върна към споделената история на двете страни и каза, че "американският и френският народ са имали среща със свободата". И припомни за срещата на Бенджамин Франклин и Волтер, "които са се целунали по бузите".

След това направи паралел с приятелските си срещи с Доналд Тръмп от тази седмица.

"Това може да ви напомни за нещо", каза френският държавен глава.

В речта си Макрон се обяви срещу национализма и изолационализма и призова САЩ да останат предани на глобалните идеали на сътрудничеството пред лицето на тероризма и на други предизвикателства.

"Ние можем да изберем изолационизма, оттеглянето и национализма - това е вариант. Това може да бъде изкушаващо за нас като временен лек за нашите страхове. Но като затваряме вратата към света, ние няма да спрем еволюцията му", каза Макрон.

Той призова за единство пред лицето на новите сериозни заплахи и предизвикателствата, които носи XXI век и които "нашите предшественици вероятно дори и не са си представяли".

Според него сега Европа и САЩ трябва заедно да посрещнат и да намерят отговор на глобалните предизвикателства на настоящото столетие.

Макрон допълни, че като действат в сътрудничество, страните могат да запазят своята собствена идентичност.

В речта си пред американските конгресмени Макрон защити идеята за силен мултилатеризъм и каза, че това изисква и участието на САЩ.

"Вашата роля е решаваща за създаването и запазването на днешния свободен свят. САЩ са онези, които измислиха този мултилатерализъм. Вие сте сега онези, които трябва да ни помогнете, за да го съхраним и да го пресъздадем отново", каза той.

И повтори, че идеята за силен мултилатеризъм, няма да засенчи националните култури или идентичности. Европа и САЩ могат да работят заедно, за да изградят новия световен ред на XXI век.