Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов се изяви медийно в сряда сутринта в ролята на адвокат на обвинената шофьорка за автобусната катастрофа на магистрала „Тракия”. Той предвиди, че ще трябват минимум 12 месеца на делото, преди да стигне до съдебната зала.

Таскова изразявала безкрайно съжаление за случилото се. По думите на Кокинов пред бТВ тя не е изпускала волана на автомобила си при инцидента.

„Смятам, че вероятно и тя по някакъв начин е закачила автобуса, но и водачът на автобуса инстинктивно е реагирал и е навил волана надясно. Така че може би в хода на разследването ще се окаже, че е налице едно независимо съпричиняване”, коментира Кокинов.

„Аз лично случайно минавах покрай катастрофата същия ден няколко часа по-късно. Забелязах, че автобусът е паднал надясно с извити надясно гуми”, изтъкна той.

Той разказа, че Цвета Таскова е предприела изпреварване, след което споменът ѝ е неясен.

„Автоекспертите ще кажат дали е изгубила контрол. Делото е в много ранна фаза, тепърва ще се изготвят автотехнически експертизи. Единственото налично досега е един оглед на автомобила, който удостоверява, че той е технически изправен, за колкото кратко време са могли да го прегледат”, коментира Кокинов.

Таскова била шофьор с близо 10 г. стаж, за този период е наказвана веднъж административно – за употреба на алкохол. „Родителите ѝ споделиха, че е употребила чаша вино при семеен повод и е била заловена, за което си е изтърпяла наказанието, но това няма няма общо с настоящия казус”, обясни адвокатът.

Адвокатът отбеляза, че състоянието на шофьорката все още не е много добро. „Като всяко едно нормално човешко същество, като всяка една млада жена и всеки един шофьор тя не е искала това да се случи, но то се е случило и не може това да не се отрази върху съзнанието на един нормален човек, че е станал участник в инцидент, в който са загинали шестима души и са ранени над 20”, посочи той.

Майката и бащата на младата жена са честни и почтени трудови хора, вече пенсионери. Самата Цвета работи в сферата на туризма – лятото в Гърция, а зимата – в планинските курорти. „Родителите ѝ изтеглиха спестяванията си и заплатиха паричната гаранция (от 5000 лв. - бел.ред.) и тя беше освободена”, заяви защитникът.  

Цвета Таскова вече била заявила, че няма никакво намерение да се укрива.

„Това е почтено трудово момиче от почтено семейство. По какъв начин ще се укрие? Тя е човек на заплата, не е от категорията на хора, разполагащи с много пари и с желание за бягство от правосъдието. Тя винаги е заявявала, че ще понесе каквато и санкция да ѝ определят, ако я признаят за виновна, но да не забравяме, че все пак има презумпция за невиновност”, подчерта той.

В момента обвинението спрямо нея предвижда до 20 г. лишаване от свобода, допълни адвокатът.

За ареста на кмета на район „Младост” Десислава Иванчева Кокинов отбеляза, че е било ненужно да се извършват процесуално-следствени действия на улицата.

„По асфалта да броиш пари ми се струва малко пресилено и да държиш две жени 4 часа и половина на улицата – твърде показно”, посочи той. Според него е можело след задържането да бъдат закарани в закрито помещение, където да се извършват всички необходими действия."

„Ако беше куфар, например с 10 милиона, значи ли това, че трябва 24 часа да стоят на улицата и да броят банкнота по банкнота”, попита той.

„Дълбоко се съмнявам в обвиненията, че прокуратурата едва ли не е подхвърлила някакви пари. Никоя прокуратура не подхвърля и не провокира към подобен тип деяния, нито разполага с подобен финансов ресурс, за да си го позволи”, отбеляза Кокинов.

„Това шоу трябва да престане и страните трябва да се срещнат в съдебната зала”, смята бившият градски прокурор на София.