Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В интервю по повод 20-годишнината на уеб портала Дир.бг министър-председателят Бойко Борисов казва, че от Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски е научил най-много и те са му „като два университета“. Премиерът разказва как през 90-те охранявал бившия комунистически ръководител Живков и говорили за Косово много преди кризата през 1999 г. Борисов признава, че тогава нищо не знаел по темата.

„Той ми каза "виж там по веригата предай". Какво Косово, на кой да предам по веригата?! Познаваше много добре ситуацията в света, защото толкова години бе управлявал. Познаваше не само СССР, Близкия изток, Либия, Иран, Сирия.

- Говорихте ли си с него за геополитика?

Да. Той и Царят са ми като два университета, защото не всеки имаше тази възможност да слуша как разсъждава върхът на комунизма и на монархията. И в една тема и двамата бяха много единни, че България и държавата са над всичко.

- А от Царя какво научихте?

От Царя - много неща. Като започна от най-елементарните, като отидеш някъде и не трябва да покажеш, че си гладен. Научихме се на обноски.

За Десислава Иванчева

Премиерът коментира и защо в първия момент е изразил негодувание от продължителното задържане на кмета на „Младост“ Десислава Иванчева пред Спортната палата.

„Поинтересувах се и се оказа, че единствената грешка на прокуратурата е, че не излязоха веднага да кажат защо се бавят. Ако помните, имаше едни операции преди време, когато се предава плик с пари, след това случаят падна в съда, защото адвокатите атакуваха, че не се знае първо в плика какво има и второ, ако са пари, какви пари са. И за това, ако забелязахте, имаше поемни лица. От пачките всяка една банкнота я описват с целия номер, серия, една по една. Една цифричка ако сбъркат, ще падне цялото дело. Трябваше да излезе един и да каже "да, бавим се, защото всяка една банкнота има 7-8-9 знака ли и трябва всяка една цифричка да се напише, да се провери. Смятайте по минута на банкнота да се опише колко минути са. Така щяха да спрат приказките за показност. Защото в противен случай в съда правилно съдията ще каже - чакайте, сигурни ли сте, че това са парите, сигурни ли сте, че са сложени там, и може да падне делото.“

За Ердоган

В интервюто Борисов разказва в детайли за посещението си в Турция при Реджеп Тайип Ердоган броени дни след опита за преврат през лятото на 2016 г.

„Ердоган искаше да обядваме и да открием моста. Казах му: "В Берлин имаме много работа. Не мога, в 7,00 часа трябва да съм в Берлин, имам среща с президента на "Конрад Аденауер", с канцлера Меркел, много работа имам там. В Германия не е като при нас тук, има дисциплина, секундата се цепи." Но той ми отвърна: "Ще дойдеш с мен на моста, хората искат да те приветстват." "Кой ще ме приветства, открий си моста." Не ме пусна. Казах му: "Отивам, сядам една минута и тръгваме, обещаваш." Той каза: "Обещавам и трасе ще имаш."

Обясних му, че съм с големия самолет, трябва да си кацна в София обратно, да сменя и да взема малкия самолет. Той ме пита: "Защо ще сменяш големия с малкия?" Отговорих му: "Защото, като дойда тук, съм баш баканина (бел. ред. - премиер) и трябва да те респектирам, а в Германия ще искаме пари, ще искаме фондове, трябва да сме скромни." И той се засмя, шегувахме се. Отидохме на моста и той ми казва: "Излизай на сцената хората да те приветстват." 100 000 души.

Слизам от сцената, качваме се в ескорта, тръгваме и изведнъж колите спряха. Цялата магистрала от моста назад превърната в паркинг за тези десетки хиляди хора, които са дошли на откриването, няма минаване. Вътре в колата са шофьор и турска охрана, който нещо ми говори. Аз му чукам отзад и му казвам да тръгва, но той ми казва "не". Поисках да се чуя с Ердоган, той вдигна рамене и ми заяви: "Аз съм малък." Слизам, разфучах се. Обадиха му се на Ердоган. А целият мост - балони, хеликоптери отстрани летят, отдолу военни кораби, катери, охрана страховита. Дърпат оградите, балоните и нашият ескорт минава по моста, хората започват да викат и да пляскат - мислят, че откриваме моста. Минахме от другата страна и отидохме на аерогарата.

- Как реагира Меркел след това?

- Е, отидох и й разказах. Тя тогава ми каза: "Дръж винаги един канал за диалог да има."

За администрацията

Бойко Борисов отговаря, че състоянието на администрацията е най-голямата черна точка, която си пише:

"Администрацията е огромна в държавата като цяло, тя има своите правила и колкото и да се опитваш да й влияеш, много е трудно, защото консервативно се променя. Особено жена когато има на гишето, ще видиш характера й. Като се падне някоя кисела на гишето, хората псуват мен. Така е прието в България, за всеки проблем е виновна държавата.

За "Скрипал"

Премиерът обяснява и защо България не е изгонила руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания.

"Понеже аз съм доказал лоялността си многократно към НАТО и ЕС, си позволих да поискам повече доказателства и да не бъда един от дивите зайци, защото отдавна са ме преброили. Тук няма никакъв смисъл. Още когато обявихме военното крило на "Хизбула" за терористична организация, още тогава бяхме първите в света. Не сме чакали да го направим след атентата в "Сарафово", никой друг не го направи. Така че и Тереза Мей, и всички останали знаят, че теста за лоялност отдавна сме го минали. Освен това с отзоваването на нашия посланик в Москва дадохме пример за своята лоялност.

За Путин

За президента на Русия Владимир Путин българският премиер казва, че има добър контакт с него.

"Много добър, работен, с доверие. Той знае, че първо гледам България, второ, ЕС и тогава всичко, което можем да направим с Русия, го правим. Хубавото на Путин е, че като му кажеш "да", е "да" и "не" - "не".

Плановете

На въпроса дали този път ще изкара мандата си докрай Борисов отговаря:

"Да, не виждам причина да не го изкарам."

- Ако сега всичко свърши тук, разигравам този сценарий, вие си тръгвате от този кабинет като гражданин, а не като премиер, имате ли план Б?

Не. Толкова се уморих за тези години, че спокойно мога да си почивам.

- Да се пенсионирате примерно?

Да.

- А план А какъв е?

Да си изкарам мандата. Ако питате директно, президентската институция никога не ме е интересувала.

- Къде се виждате след пет години?

След пет години ще си управлявам партията, ако сме живи и здрави. Но само Господ разполага.


Цялото интервю може да гледате тук:

 

 

Ключови думи

Коментари

Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

на това

му се казва истински напредък - между Тато и лъжливото царче.

Това тайна ли е за някого?

Напомням, че г-н Борисов влезе в "голямата политика" като телохранител и масажист на ушите на другаря Живков. След което стана телохранител на другаря С. Кобурготски, който, заедно с г-н Петър Стоянов го повиши в звание няколко пъти и го назначи за старши милиционер. След това редица бивши конкуренти на г-н Борисов в мутренския свят измряха от оловено отравяне, обикновено с хапчета, администрирани с огнестрелно оръжие. Убийствата конкурентите на Борисов от Борисов останаха неразкрити, а самият Борисов стана кмет на София, след това премиер, а днес се "издигна" до виден европейски политик. Главно защото досието му от коя беше там швейцарска частна детективска компания, за което отдавна спря да се говори, събира прах в няколко кабинета на запад, откъдето му дърпат ушите. Същите, от които дърпат ушите на нашата "демократична общност" да му прислугва. Защото е удобен.
 's picture

Ivan Mirchev

Бойко си е баш на мястото

Бойко Борисов не е недоразумение. Недоразумението е Матрялът. Бацето си е точно на мястото. Още 30 пъти ще го преизбираме, докато политбюро не си го смени.

И Винету му е настолната

И Винету му е настолната книга... Еми какво да се каже, с такива "университети" - толкова. Жалкото е, че в България има достатъчно много образовани, знаещ и можещи хора, които обаче са държани целенасочено извън управлението на държавата, посредством всички разрешени и забранени методи - оплюване в кафевите медии, ако човек не се откаже сам от политическите си амбиции - следват КОНПИ, ДАНС, НАП и т.н. похвати...

Колко жалко е, че "можещите и знаещите хора"

когато влязоха в парламента излязоха обикновени лакеи и гъзоблизци на Мутрата и му осигуриха спокойствие и пари да се закопае на власт.
 's picture

Tacho

ГОРКИ И ГОРКИЯ

Неукият често плагиатства несъзнателно. А парвенюшката гордост, че си сервирал на някое величие и той те е потупвал свойски, че от свинепас и кочиаш си станал нещо като тях, поне в своите очи, е стар патент. Проблемът с тези отдавна закрити "университети", начело на класацията "Алеко Константинов", че там дават само дипломи за лакеи и придворни оператори на ибрик. Културният световъртеж едно, но това изявление е и чисто политическа грешка - произнасянето на такива учени думи просто го поставя в неблагоприятно положение в очите на избирателите му. Те нали го избраха, защото епрост? Е, какви са тези университети сега?! И комунистите обижда така, и Негово Бивше Величество на образованост.

Минал би теста за лоялност!

Егати тъпата пожарникарска кратуна! Това да не ти е школата в Симеоново бе аланколу! Щом си минал изпита и вече няма смисъл да се съобразяваш с изискванията! Тиква му кажи и повече не го питай!
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

И двата Ви университета не струват, г-н Премиер!

Царят е русофил по задължение. Сталин не го ликвидира, както това стори с принц Кирил и много други, не от човещина, такава Сталин не притежава, доказа го и в Катинската гора, а чрез детето-цар Сталин направи дългосрочна политическа инвестиция, която цар Симеон сега изплаща. Тодор Живков пък е единственият българският владетел, който два пъти е искал от Велика сила ликвидация на Отечеството. Да, може да са Ви университети, но най-много на битово равнище!
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Двата университета!

Ако сте за ЕС, защо толкова жестоко обвързвате икономиката на България с руската и така правите Отечеството икономически свръх зависимо от държавата, тъй жадна за българска земя. Това ли е Вашата прозорливост, г-н Премиер? Това ли научихте от двата университета?
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Двата университета!

Не бъдете шавлив, г-н Премиер, а намерете начин да се освободите от сидеровци и каракачановци, дори и с цената на извънредни избори, и поемете по-твърд курс към много по-добрата дестинация - НАТО и ЕС! Ако двата университета не са Ви научили да различавате полезното от вредното за държавата, означава, че те най-много да са техникуми, а не университети!
 's picture

д-р Петрoff

Хитрец е ББ.

Хем успива Путин и му дърпа Западните балкани към Европа. Тури един тъпанар за президент,който открито ближе руски задници. Заиграва се с Болен и даже забележка не му прави, че ходи в Крим и продължава да драпа пред Брюксел за европейска перспектива на Западните Балкани. И почти е успял. Македония и Албания са почти готови. Остава една Сърбия,която бавно и неотклонно се обръща на Запад.

Хехехе...

Викаш, даже другарят Иван Костов не може така добре да "върти" политиката, а? Това е така, но важи само за българската политика. А че нещо извън границата зависи от български "политици", били те такива или онакива може да си въобразява само някой форумен "д-р". С пикейна жилетка :)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.