Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

От 2004 г. насам ръстът на доходите в София е толкова висок, че останалите области нямат шанс да ги настигнат никога, посочва анализ на Института за пазарна икономика. За периода 2004-2013 г. средногодишният темп на нарастване на доходите в столицата е 12,79% при среден темп за страната от 8,50%. Най-бавно се увеличават доходите в област Ловеч – с едва 2,90% на година. А само в шест области темпът на растеж е по-висок от средния на страната - София (град), Пловдив, Стара Загора, Перник, Плевен и Ямбол.

Но я си представете хипотетична ситуация - ако доходите в София се замразят, в кой град ще ги настигнат първи? Отговорът е Перник, там това ще се случи през 2016 г. Плевен и Стара Загора са след това - 2017 г. Няколко години по-късно това могат да постигнат Пловдив (2018 г.), Варна, Габрово и Ямбол (2019 г.). Другата крайност е Ловеч, където биха настигнали столицата по доходи едва през 2044 г. (В таблицата по-долу годината на настигане на столицата е означена в зелено).

Средният темп на нарастване на доходите зависи най-вече от състоянието на пазара на труда, тъй като работната заплата формира над 50% от общия доход на домакинствата в страната, показва анализът на ИПИ. Възрастовата структура на населението също е важен фактор - колкото по-голяма част от жителите на една област са в пенсионна възраст, толкова по-голям дял от общия доход на домакинствата се формира от пенсии.

Така например пенсиите формират една 14,1% от доходите на домакинствата в столицата и цели 32% от доходите във Видин. Високият дял на доходите от пенсии в общия случай  предполага не само по-ниска начална база на общия доход, но и по-бавен темп на нарастване поради административното определяне на този тип доход.

Ключови думи

Коментари

iii

Според графиката София ще настигне столицата през 2024 г.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.