С настъпването на пролетната сесия на парламента, след великденстата ваканция на депутатите, продължила по традиция поне със седмица по-дълго от тази на средностатистическия труженик, лидерът на БСП Корнелия Нинова реабилитира идеята за свиване на някои блага, с които се ползват народните избраници. В сряда Нинова обяви, че ще внесе проект за промяна в правилника за дейността на Народното събрание, с които се предвижда замразяване на заплатите на депутатите до 2976 лева, както и орязване на дългите ваканции. 

Мотивът за второто е, че сега народните избраници почиват по 70-80 дни в годината спрямо служителите в обществения и частния сектор, които имат средно по 20 дни годишен отпуск, отделно от почивките по официалните празници. От изявленията на Нинова се разбра, че тя ще настоява и народните избраници да почиват като обикновените граждани.

Проекторешението за изменение на правилника вече е качено на сайта на парламента. И от него става ясно, че левицата ще настоява да се заличат зимната ваканция, която е фиксирана от 22 декември до 10 януари, както и 10-те дни по Великденските празници - от Велики петък включително. Остава обаче едномесечната почивка - от 1 до 31 август.

С това се предполага, че парламентарните сесии ще са две - разделени от августовкото море, а не три, както е сега.

Иначе фиксирането на заплатата на депутата би се отразило на възнагражденията и на премиер, и на президент, чийто месечни заплати са обвързани с тези на народните избраници.

Депутатската заплата е равна на три средни брутни заплати в обществения сектор за последния месец от тримесечието и се индексира на всеки три месеца. В момента народните избраници получават 3540 лева. Те обаче получават "надбавки" заради участия в комисии, за това дали са председатели на парламентарни групи, шефове или зам.-шефове на комисии. По-големи надбавки получават и заместник-председателите на Народното събрание, както и самият председател. Процент отгоре депутатите получават и за трудов и професионален стаж, както и за придобити научни степени.

Полагат им се и 2/3 от месечното им възнаграждение, които по правило трябва да покриват разходи, свързани с работата им - сътрудници, консумативи и пр. Тези 2/3 обаче Нинова няма да отнема от народните представители.

Общо 19 администрации ще се повлияят от предложението й (ако, разбира се, изобщо бъде прието). Сред тях и заплатата на министър-председателя, както и тази на държавния глава. Така например възнаграждението на президента е двойно на депутатското, или около 7000 лева. Той също получава процент отгоре за стаж.

Премиерът взема 55% отгоре над депутатската, в случая - малко над 5300 лева.

Предложенията на Нинова веднага бяха възприети като популистки, в това число и в редиците на самата ръководена от нея партия. Затова и нямат никакъв шанс да съберат мнозинство при гласуване в Народното събрание.