Никол Пашинян - лидерът на опозицията в Армения, обяви снощи "кадифена революция", предаде Нюз.Ру.

Това стана, след като парламентът в Ереван с огромно мнозинство избра за премиер доскорошния президент Серж Саркисян. Той бе и единственият кандидат.

"Кадифена революция" са наречени събитията в Чехословакия през ноември 1989 г., довели до падането на комунистическия режим. Те минаха без проливане на кръв.

За Саркисян гласуваха 71 депутати. 17 бяха против.

Веднага след това демонстранти блокираха десетки правителствени сгради, сред които Главната прокуратура, Централната банка, Касационния съд, новото здание на правителството, където се намират няколко министерства.

Опозицията настояваше Серж Саркисян да не бъде избиран за премиер.

"Трябва да парализираме цялата държавна система", каза Никол Пашинян през протестиращите в Ереван.

Демонстрантите не вярват на думите на Саркисян, който при избирането му заяви пред парламента, че според новата конституция премиерът вече ще бъде контролиран от депутатите и може да бъде свалян по политически причини.

Опозиционният лидер Никол Пашинян обяви "кадифена революция".

"Серж е лъжец!", скандираха привържениците на опозицията.

Те се разгневиха на Саркисян, който първоначално заяви, че няма намерение да става премиер, след като изтече вторият му президентски мандат.

Арестувани са 60 души. Няколко десетки са леко пострадали. Сред тях е и Никол Пашинян.

Много жители на задкавказката република искат да видят истинска промяна, но смятат, че са лишени от тази възможност, тъй като ръководството на страната си остава същото, отбелязва Би Би Си.

Серж Саркисян бе избран за президент за два поредни петгодишни мандата през 2008 и 2013 г.

През 2015 г. в Армения бе проведен референдум за промяна на конституцията, която промени страната от президентска в парламентарна република. А постът на държавния глава стана преди всичко представителен.

И при първото избиране на Саркисян за президент през 2008 г. бе последвано от протести. опозицията обвини управниците, че са фалшифицирали вота. 8 души загинаха при тогавашните размирици.