Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева бе арестувана. За това съобщи първи... бившият депутат на ГЕРБ Антон Тодоров на профила си във Фейсбук.

"Кметицата на "Младост", която е протеже на Г. Кадиев, е хваната с подкуп преди минути", написа Тодоров.

Според очевидци Иванчева е била спряна от коли със сини лампи. Веднага след това тя е била арестувана. Нова тв съобщи, че тя е задържана с крупна сума пари - 70 000 евро, които са подкуп. Това била първата вноска от поискани от нея 250 000 евро за разрешително за строеж. Заедно с нея е арестувана и заместничката й Биляна Петрова. 

Зрители на Нова тв пък изпратиха снимки, които показват как разследващите намират пари в кашон, взети като подкуп от кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. На кадрите се вижда как служителите броят банкнотите. 

Арестът се случи в центъра на София, на кръстовището между бул. "Васил Левски" и ул. "Гурко" пред Спортната палата. Той се осъществява под ръководството на новия антикорупционен орган - КПКОНПИ. Иванчева бе държана с белезници на открито часове наред.

Районът бе отцепен, което предизвика задръстване. Арестът бе шумно отразен от много медии.

Петър Кърджилов, който е пи ар на район "Младост", написа във Фейсбук, че в сградата на общината има служители на антикорупционния орган и полиция. Те не пускали служители да влизат или излизат без да дават обяснения. Кърджилов определи случващото се като "активно мероприятие в стил ДС". Кърджилов посочи в последвало изявление, че мероприятието е свързано с отказа на район "Младост" да дава разрешителни за строежи.

Във Фейсбук реагира и Георги Кадиев, за да се отрече отново от Иванчева.

"Иванчева никога не е била мое “протеже”. Издигнаха я протестиращите от Младост, без каквато и да е намеса от наша страна. 100% от концепция, логистика, финасиране и поне 80% от изпълнение на кампанията бяха от #НормалнаДържава. Направихме го с вярата, че помагаме на гражданското общество. Разграничихме се месеци след това. Иванчева никога не достигна нивото на управленец. Извиних се и на колегите от #НормалнаДържава, и на обществото. За мен Младост бе огромно лично разочарование и огромен урок. Жалко. Можеше да е символ на нов начин на правене на политика. Вместо това избра парите и опошли всичко. И въпреки това, продължавам да вярвам, че сме на правилния път. Ангажирани, активни граждани, подпомагани от политици с кауза. Винаги ще има грешки и провали. Но пътят е този. Не се отказваме", написа той.
 
Видео

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че се провежда разследване за корупция от специализираната прокуратура. То се извършва съвместно с антикорупционната комисия. Повече информация щяла да бъде предоставена утре.

Шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев, който бе на мястото на ареста, отказа коментар. Той помоли медиите да оставят органите да работят.

 "Това е мираж", каза Гешев по повод ареста на Иванчева.

Адвокатът Върбан Върбанов, чиитео телефон е бил посочен от Иванчева, също бе на мястото на ареста, Той заяви, че не го допускат до кметицата.

"Нямам представа какво става, все още не съм успял да говоря с Иванчева. Не ме допускат до нея. От момента на задържането тя има право на адвокатска защита. Дали защитата ще бъде поета от мен, това вече е друг въпрос. В емоционално състояние е посочила моя телефон. Предполагам, че е можела да посочи още десет", каза Върбанов.

Той отказа да коментира слуховете за подкуп, взет от Иванчева.

Кметът на голяма Столична община Йорданка Фандъкова също взе отношение. Пред агенция "Фокус" тя коментира, че няма информация по въпроса и единствените сигнали за района, които са достигали до нея, са за забавени преписки. Фандъкова подчерта, че районните кметове се избират мажоритарно и не трябва да се бърка, че тя е техен "шеф".

Нова тв публикува снимка на "броенето" на пари, намерени в кашон.

Утре Иванчева, заедно с представители на "Зелените", които са част от новото дясно обединение "Демократична България" (ДБ) дават пресконференция на тема "Зелените площи в София масово пред застрояване". Борислав Сандов, съпредседател на "Зелените" посочи, че тя ще се осъществи въпреки ареста на кметицата. 

"КОНПИ отново е в ролята на "бухалка". Този път мишена е район "Младост". Извън правомощията им, сега те са блокирали сградата и събират лични карти на посетителите. Вероятно е заради пресконференцията, която съвместно организираме утре за спасяване на зелените площи на София", посочи Сандов.

Възмущение изрази и Христо Иванов, председател на "Да, България", също част от ДБ.

"Арести, координирани с проправителствени “медии” (и зорки пропагандисти на управляващите), оставяне на задържаното лице повече от час с белезници в центъра на града... гледали сме вече този тип продукции и знаем, че нищо от това не обслужва никаква процесуална цел. Който се съмнява- справка решенията на страсбургския съд срещу България по Цветановите подвизи. Не знам дали госпожата е взела подкуп. Знам, че тече кампания за легитимирането на Пламен Георгиев за нов главен прокурор и на Цацаров за приемливо назначение в Конституционния съд тази есен. Накрая плащаме всички ние....", заяви Иванов.

Коментари

Бум!

А някакъв от общината твърди, че ДС била блокирала сградата ... сигурно искат официално да влязат в схемата с подкупите :DDDDDD
 's picture

Rhapsody of fire

Показността сочи на постановка

Конотацията Кмет-Подкуп е обичайна и сама по себе си не буди съмнение. Но показния и преднамерено унизителен начин на осъществяването на тази операция, включително "случайното" наличие на поне два телевизионни екипа на мястото недвусмислено сочи за PR акция, а не на преследване на престъпници. Чсове да стоят и да претърсват и броят на место, а кметицата да стои с белезници - това не е дейност на правоохранително органи. НЕ Е !!!

Къпят ни!

В колата са били кметица, заместничка и трето лице "носещо подкупа"..... Е? Мирише!

Помните ли?

На третия час след трагедията на Тракия...МВРадев даде брифинг: две коли са се закачили, едната е ударила рейса и той се е обърнал! Що забравиха за третата кола?
 's picture

д-р Петрoff

Тука още броят парите

и после, със щастливи лица ще дават брифинг след брифинг.
 's picture

д-р Петрoff

От една страна гнусно.

От друга страна тъпо. От всяка страна мирише. Защо не повикаха посланиците на ЕС, САЩ и Русия ( последните - за да не се цупи мъжът на Деси)? Всички трябва да видят каква борба с корупцията пада у нас,а не да говорят за Румъния.

+++

Много точно.

Това мирише на скандал от

Това мирише на скандал от европейски мащаб. Бойко пак ще трябва да си усмирява герберчетата, или Шиши (Доган, Гаранти Коза)

Като пречиш на строителната мафия на

боце и росен, така се получава.

на Гаранти коза (Доган,

на Гаранти коза (Доган, Пеевски)
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Привет Страсбург!!

Нов клиент, печеливш при тожва ти се задава.. Паричките и ти ще ги присъдиш.. Данъкоплатците да и ги плащат.. Щото някой са забравили МВР Пикчърса и "показните" акции.. И съда за правата на човека. За невярващите - вижте си мотивите на решението му за министър Цонев. Седмото поред осъждане на България заради министър Цвъцко.. И се запитайте как тъй КАНАЛ 3 предаде на живо ВСИЧКО.. Целите над 3 часа при това..

Защо не я подкрепихте навреме

Защо не я подкрепихте навреме бе, соросоиди? Това е скалъпено активно мероприятие в класическа форма.

Знаем, че и Фандъкова и

Знаем, че и Фандъкова и главният архитект не смеят да застанат на пътя им, а Деси застана. Е няма прошка от тия. Но пък има международен скандал точно по време на председателството и Бойко ще се изложи

Какво значи "Фандъкова и главният архитект не смеят"?

Фандъкова и главният архитект са назначени от тия.

Toва се казва постановка!

Toва се казва постановка! Пипната от всякъде. Тази женица я накиснаха много здраво!

Мацките с хиджаб-и

направо са трепач. Трябваше да сложат и шалвари, не да си веят цици и баджаци! Едната как запушваше устата на кметицата да не вика!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.